13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljen pobjednički dizajn za prvi hotel u Luštica Bay-u

Prvonagradjeno rjesenje
Prvonagradjeno rjesenje

Američki arhitekta Aaron Gentry i kompanija „TVS Design“ iz Atlante u američkoj saveznoj državi Džordžija, pobjednici su međunarodnog konkursa za izvbor arhitektonsko-urbanističkog riješenja tzv. Promenada hotela, prvog od sedam hotela koji će se graditi u sklopu budućeg turističkog grada na tivatskom dijelu Luštice. Autorima prvoplasiranog riješenja je pripala i novčana nagrada u iznosu od 15 hiljada eura.

Kompanija „Luštica Development“i Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) predstavili su juče u Tivtu sva nagrađena riješenja na konkursu na koji je prispjelo ukupno šest radova. Prema ocjeni stručnog žirija, drugo mjesto pripalo je radu grupe autora arhitektonskog biroa iz Podgorice „STUDIO GRAD“, koji je nagrađen sa 12 hiljada eura. Treću nagradu su podijelili autorke iz Tivta Iva Petković i Anđelka Badnjar Gojinić, uz tehničku podršku „3D Vizualization EDIT“ i „AF Studio“ iz Londona. Oni su nagrađeni iznosima od po sedam hiljada eura. Žiri koji su činili predsjednik Predrag Jelušić, državni sekretar MORT-a, i predstavnica tog ministarstva Sanja Lješković Mitrović, Omar Farid, šef sektora planiranja i dizajna u Luštici Development, Hani Ayad, stariji potpredsjednik za planiranje destinacija u “Orascom Development Holding” i Perry Brown, stariji potpredsjednik firme WATG je donio odluku o otkupu dva rada i to autorskog tima „MITARH DOO“ iz Beograda i „HCP Architecture & Engineering“, iz Malage u Španiji.

Sa prezentacije
Sa prezentacije

Izvršni direktor „Luštice Development“ Darren Gibson čestitao je dobitnicima. „Imajući u vidu kvalitet pristiglih radova, žiri je imao jako težak zadatak. Mi smo veoma zadovoljni nagrađenim rješenjima i posebno razradom detalja u prvorangiranom dizajnu. Promenada hotel na šetalištu marine će biti prvi od sedam koliko planiramo u našem turističkom kompleksu, i predstavlja važnu prekretnicu u valorizaciji ove nove zajednice na Jadranu.“ –istakao je Gibson.

Predsjednik žirija Predrag Jelušić podsjetio je da poziv za učestvovanje na konkursu koji je trajao od 31. marta do 2. juna, bio poslat na 14 adresa.

Studio Grad Djordje Gregovic
Studio Grad Djordje Gregovic

„Jako je značajno što su od četiri nagrađena rada, dva iz Crne Gore. MORT će i ubuduće nastojati da nastavi i dodatno unaprijedi praksu organizacije urbanističko-arhitektonskih konkursa, kao prilike za afirmaciju kvaliteta i identiteta arhitektonske produkcije u Crnoj Gori. Na ovom putu očekujemo partnerstvo i participaciju stručne javnosti i udruženja, kao i investitora.“- obećao je Jelušić.

Direktor sektora planiranja i dizajna u kompaniji „Luštica Development“ Omar Farid izrazio je zadovoljstvo kvalitetom radova i najavio da će kompanija odmah početi sa izradom glavnog projekta novog hotela što će se graditi uz samu obalu mora u blizini prve od dvije marine kompleksa Luštica Bay.

 Iva Petkovic treca nagrada
Iva Petkovic treca nagrada

„Nagrađeni radovi su ispunili naša očekivanja kako u pogledu arhitektonskog rješenja, tako i u pogledu funkcionalnosti i izvodljivosti. Prvonagrađeni rad je zadovoljio i kriterijume kada je u pitanju dizajn unutrašnjosti objekta.“ -rekao je Farid.

Konkurs je raspisan sa ciljem da se izabere najbolje i najcjelishodnije idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje koje će na najefikasniji način valorizovati ukupni potencijal prostora i turističkog naselja kao cjeline i ostvariti skladnu arhitektonsku formu sa kvalitetno definisanom funkcijom. Ponuđena rješenja trebalo je da obezbijede i efikasnu funkcionalnu organizaciju u skladu sa namjenom kao i gostoljubiv proizvod u skladu sa standardima i pozicijom objekta, te da na kvalitetan način uvaže i nadgrade postojeći arhitektonski i pejzažni kontekst, i obezbijede održivi pristup u dizajnu. Predmet javnog konkursa je bio izrada idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja hotela sa maksimum 50 smještajnih jedinica kategorizacije minimum 4 zvjezdice i kondo hotela sa oko 60 smještajnih jedinica kategorizacije 5 zvjezdica u sklopu turističkog naselja na lokaciji neposredno uz marinu. Prateći sadržaji hotela – restorani, barovi, business i spa/wellnes centri- moraju da budu kategorije 5 zvjezdica.

Kako je najvaljenom, izgradnja novog hotela na obali zaliva Trašte počeće krajem godine.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije