9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljen idejni projekat osvjetljavanja znamenitosti Herceg-Novog

Sat kula
Sat kula

Idejni projekat osvjetljavanja znamenitosti u Starom gradu novi je korak ka boljoj valorizaciji kulturno-istorijskog blaga Herceg Novog, u skladu sa modernim trendovima, a poštujući tradiciju i riječ struke, kazao je direktor preduzeća “Komunalno–stambeno” Branko Božović na jučerašnjoj prezentaciji idejnog rješenja u Velikoj sali Skupštine opštine.

Idejni projekat je izradilo hercegnovsko preduzeće “Komunalno–stambeno”, inicijativa je potekla od predsjednika Skupštine opštine Andrije Radmana, a sve uz podršku predsjednice Opštine Nataše Aćimović.

Stručnu pomoć u izradi idejnog projekta, u smislu informisanja o najnovijim svjetskim trendovima u osvjetljavanju spomenika kulture i tokom obilaska terena, pružilo je dansko preduzeće “Hesa lajt.

Ovo je jedan od projekata koji treba Herceg Novi da pozicioniraju jako visoko među evopskim gradovima kada je u pitanju primjena novih tehnologija, ocijenio je predsjednik Skupštine opštine Andrija Radman.

Projekat obuhvata tvrđave Kanli kula i Forte mare, gradske bedeme i trg Belavista.

Za osvjetljenje Sat kule i postavljanje dekorativnih fenjera u Starom gradu već je razrađen projekat i biće realizovan prije ove ideje, a biće u skladu sa onim što je predviđeno danas predstavljenim rješenjem.

Kako je rekao Božović, ponuđeno rješenje je savremeno, sofisticirano i kvalitetno, a donijeće novi kvalitet u ponudi Herceg Novog.

Forte mare
Forte mare

-Imamo divna utvrđenja, koja se noću ne vide. Ovim projektom bolje ćemo ih vrijednovati i omogućiti noćne obilaske kao veoma atraktivnu novu turističku ponudu. Bila bi to krasna reklama, novi pečat grada, nešto bi nas istaklo u odnosu na druge turističke gradove – smatra Božović.

Prvi korak bilo je fotografisanje, potom obilazak objekata sa stručnjacima, a zatim i izrada pripremnih podloga za komjuterski program.

-Nakon obavljenog posla dobili smo idejno rješenje u kojem je precizirano kako bi trebalo sve da izgleda po završetku posla, koje pripremne radove je potrebno obaviti, koliko reflektora treba postaviti i gdje, kako i kojeg tipa i snage oni treba da budu. Primjenjivost u praksi treba da se razradi glavnim projektom, koji je i glavni ulaz za obezbjeđenje sredstava za finansiranje ove ideje – objasnio je Božović. Smatra da je nezahvalno u ovoj fazi govoriti o vrijednosti projekta, ali da bi prema grubim procjenama ona mogla da iznosi oko milion eura.

Predsjednik Skupštine opštine Andrija Radman kazao je da je razrada projekta ono što je neophodno za otvaranje vrata fondova iz kojih bi se mogla obezbijediti sredstva za realizaciju ove odlične ideje.

Kanli kula
Kanli kula

– Moramo ići naprijed, moramo ponuditi nešto novo, nešto što je savremeno i dobro. Prvi korak je da to isprojektujete, da aplicirate za sredstva. Kompanija Azmont investments je izrazila želju da pomogne kao donator, a u razgovorima smo i sa drugim investitorima koji bi bili zainteresovani da nam pomognu, ali ne vidimo to kao osnovni izvor, već IPA fondove – rekao je Radman.

Prema njegovoj ocjeni, na jesen se mora početi sa izradom projekta kako bi se moglo aplicirati u februaru.

Božović je objasnio i da nije samo cilj osvijetliti „već i ostaviti tamne dijelove, da se postigne bolji efekat, dramatičnost“. Rasvjetom bi se, prema ideji, upravljalo daljinski. Takođe, led svjetiljke daju širok spektar boja, što bi se moglo koristiti u skladu sa željama i potrebama, a otvara mogućnost i da se promjenom boja svjetala obilježe neki važni datumi, kao što je to praksa u brojnim svjetskim gradovima.

Najčitanije