16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljanjem serijala „Na veslu priča“ započeli Oktobarski dani: Boka kao glavni junak priča

Na veslu

Serijal „Na veslu priča“ posvećen Boki Kotorskoj predstavljen je u srijedu u foajeu dvorane Park. Ovim programom otvoreni su Oktobarski dani posvećeni Dan opštine Herceg Novi, koji se obilježava 28. oktobra.

Publici u Novom prikazane su dvije epizode serijala, one u kojima su naratori naši sugrađani: „Carska rupa“ u kojoj govori Željko Starčević i „Vukovića mlin“ sa Oliverom Doklestić. Autori su, sjedeći u barkama, jedno u hercegnovskom, a drugo u tivatskom zalivu, vodili kroz odabrane, zanimljive priče sa porukama o vrijednostima koje ne smijemo zaboraviti.

Predstavljanju su prisustvovali predstavnici Opštine Herceg Novi, koja je podržala projekat, članovi Matice Boke i zainteresovani građani.

Glavni junak svih ovih priča je jedinstvena i neprevaziđena Boka, kazao je Željko Komnenović, izvršni producent ovog zajedničkog projekta “Matice Boke” i Udruženja „Šta hoćeš“.

Kako je dodao, serijal iza sebe ima tri uspješne sezone prikazivanja na Radio televiziji Srbije, a ovo je prvi izlet „barke i vesala“ van granica Srbije. O Boki je govorilo osam autora, pa će pored Željka Starčevića i Olivere Doklestić brojna publika imati priliku da čuje i priče: Vlaste Mandić, Vuka Krnjevića, Maša Čekića, Nevena Staničića, Siniše Lukovića i Zorana Mujbegovića. Prikazivanje na RTS-u počinje polovinom novembraa.Autorka Olivera Doklestić istakla je dobro druženje tokom rada na projektu koji je za nju neobično, lijepo iskustvo. Pohvalila je ekipu i zahvalila se njima i Matici Boke na saradnji.

Na veslu priča – Boka

„Mislim da će ovaj serijal naići na puno pozitivnih reakcija i da ima mnogo materijala da se proširi. Ovdje imamo pregršt interesantnih ljudi, koji itekako vole Boku i imaju šta da kažu“, istakla je Doklestić.

Autor Zoran Mujbegović kazao je da ovaj serijal nije forma koju znamo kao dokumentarni film, već nešto sasvim novo i drugačije, ali je takođe dobar dokument o tome šta jeste Boka.

„Boka nas je sve vodila kroz ovo“, kazao je Mujbegović.

Direktor fotografije Časlav Petrović zahvalio se na prilici da radi serijal baš u Boki i tokom procesa još bliže upozna njene ljepote. Najavio da će u novembru u Tivtu biti otvorena izložba fotografija koje je snimio tokom realizacije projekta i pozvao zainteresovane da je posjete.

Poster Na Veslu PricaBoka

O druženju sa intelektualnom elitom Boke Kotorske govorio je i idejni tvorac i reditelj serijala Rastko Šejić. Opisao je ovo iskustvo kao nevjerovatno i objasnio da je želja bila da zabilježe ono što je duhovno i prirodno platno Boke, te da serijal ostane kao trajni dokument.

Zahvalio se onima koji su pomogli snimanje devet epizoda serije: Opštini Herceg-Novi, Opštini Tivat, Turističkoj organizaciji Tivat, Porto Montenegru i kompaniji Luštica Bej.

Najčitanije