13 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljanjem časopisa “Lirica”, otvoren 15. Međunarodni festival klapa Perast

Prezentacija četvrtog broja festivalskog časopisa „Lirica” i „Zbornika radova Ljuba Stipišića Delmate”, koja je održana u petak u Muzeju grada Perasta, bila je uvod u otvaranje finala jubilarnog 15. Međunarodnog festivala klapa Perast.

Ovogodišnji broj časopisa “Lirica” IV, posvećen je Dioniziju de Sarnu San Đorđu, pjesniku sa početka devetnaestog vijeka, koji je bio oženjen Peraštankom i koji je osnovao Gradsku muziku Kotor.

,,Napuljski plemić De Sarno je upoznao doktora Rada Krekića iz Kotora koji ga je angažovao za dirigenta duvačkog orkestra, nakon čega on kvalitetno obnavlja stari duvački orkestar u Kotoru. Pored profesionalnog i ljubavni život ga je neraskidivo vezao za Boku; oženio je Idu Krilović, perašku plemkinju. Jedno od najpoznatijih dijela ovog muzičara je zbirka peraških pjesama ”Uspomene iz Perasta” koja je i poklon peraškoj Opštini, čime je Dionizijj de Sarno prepoznao značaj očuvanja narodnih pjesama ” – kazala je između ostalog, predstavljajući časopis, profesorica književnosti Tina Braić Ugrinić.

„Zbornik radova Ljuba Stipišića Delmate” predstavio je mr Mirko Đinđić ispred „Zaklade Delmata”, koja je osnovana u Zadru 2012. sa namjerom proučavanja i popularizacije stvaralaštva Ljuba Stipišića Delmate, a sve u cilju očuvanja istinskih vrijednosti Dalmacije i promocije hrvatske kulturne baštine.

„Delmata nije zalazio lično u ove krajeve, ali su zalazile njegove pjesme. On nije bio samo kompozitor, već i melodram, etnomuzikolog i čovjek koji je znao izvući iz zaborava mnoge zapise. Delmata nije bio prvi, ali je bio jedan od najstrastvenijih koji je osjećao da pjesma i usmeno predanje naših starih nije samo puki instrument pokazivanja različitih stadijuma života i duha, već izraz identiteta” – kazao je Jakša Fiamengo, hrvatski akademik.

U muzičkom dijelu programa nastupili su klapa Diva iz Bosne i Hercegovine i sopran Bojana Pejanović uz klavirsku pratnju Lidije Molčanove.

Prvo festivalsko veče

Prve festivalske večeri koja je održana na trgu ispred crkve Svetog Nikole, u kategoriji Nova klapska pjesma najbolja je bila klapa Sveti Nikola iz Metkovića koja je izvela pjesmu „Borsa moje matere“ po tekstu Minje Bojanića. Po ocjeni publike, najbolja je bila ženska klapa „Incanto“ iz Kotora sa pjesmom “Tre sorele”.

U kategoriji Nove klapske pjesme, nastupile su klape: Jadran-Tivat, Diva-Široki Brijeg BiH, Assa Voce-Podgorica, Incanto-Kotor, Skontradura-Dubrovnik HR i Sveti Nikola-Metković HR.

U takmičarskoj kategoriji mješovitih klapa nastupili su: Basca-Baška voda HR i Jadran-Tivat.

Kao gosti nastupili su klape Alata – Podgorica i Trebižat- Čapljina BiH.

Druge takmičarske večeri, 30. jula (subota), ujedno i završne, kada će se proglasiti pobjednici i najbolji izvođači, u kategoriji Ženskih klapa nastupiće: Alata – Podgorica, Diva – Široki Brijeg BiH, Neverin – Kaštel Lukšić HR, O’Dive Bell Canto – Berane, Oršulice – Vodice HR, Salona – Solin HR  i Skontradura – Dubrovnik HR.

U kategoriji Mješovitih klapa nastupiće: Basca – Baška voda HR, Castel Nuovo – Herceg Novi  i Jadran – Tivat.

U kategoriji Muških klapa nastupiće: Assa Voce – Podgorica, Kaše – Dubrovnik HR i Kožino – Kožino HR.

Najčitanije