11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljanje rezultata projekta „Operativni plan upravljanja Jadranom-AgriGov“

Kotor - Panorama foto Zoran Nikolić
Kotor – Panorama foto Zoran Nikolić

Završna konferenciju na kojoj će se promovisati ostvareni rezultati u okviru implementacije projekta „Operativni plan upravljanja Jadranom-AgriGov” koji je završen u junu 2016. godine, finansiran iz IPA jadranskog programa prekogranične saradnje, biće održana u petak 22. jula u Galeriji solidarnosti s početkom u 9 sati i 30 minuta.

Kroz realizaciju Projekta, Opština Kotor je doprinijela sprovođenju strategije Jadransko-jonskog makroregiona i promovisala inovativni model upravljanja kroz integraciju regionalnih i lokalnih zajednica i sprovodenje regionalne politike Evropske unije konsolidacijom integracionog procesa izmedu država.

U okviru projekta sprovedene su aktivnosti koje su bile usmjerene na poboljšanje rada Opštine Kotor, posebno sa aspekta organizacionih aktivnosti i unaprijeđenja institucionalne infrastrukture, koja treba da doprinese efikasnoj implementaciji lokalne politike, privlačenju direktnih investicija i uspostavljanju integrativnih potencijala na nivou makroregiona i u pristupu integrativnim tokovima EU.

Na konferenciji će biti predstavljeni ključni rezultati projekta: katalog investicionih potencijala Opśtine Kotor „Investiraj u Kotor”, priprema elektronske platforme -„lnvestiraj u Kotor”, Studija izvodljivosti za „Biznis investicioni i informacioni centar Kotor”, Plan unaprijeđenja implementacije razvojne politike Opštine Kotor, a biće riječi i o projektnim prioritetima za konkurisanje kod EU IPA II programa-fondova.

Osim pomenutih rezultata, potrebno je naglasiti doprinos Opštine Kotor u organizacionom i programskom jačanju saradnje u okviru Jadransko-jonske regije i Foruma Jadransko- jonskih gradova. Posebno je značajan doprinos Kotora ostvarenju četiri stuba i ciljeva EUSAIR Strategije.

Ostvareni rezultati predstavljaju primjer dobre prakse, razvijene u okviru EU integrativnih procesa i jačanja saradnje lokalnih vlasti sa privredom na domaćem i međunarodnom nivou.

Pomenute aktivnosti su realizovane u skladu sa zaključcima i smjernicama Vlade Crne Gore, koji su usmjereni na unaprijeđenje organizacije i rada jedinica lokalne samouprave, uspostavljanje međuopstinske saradnje i snažniju orijentaciju i korišćenje raspoloživih programa fondova EU.

Najčitanije