15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstave za djecu i skulpture na Trgu od kulture

Sa pressa u CZK Tivat
Sa pressa u CZK Tivat

Petnaestu godišnjicu premijere svoje prve predstave „Bokeški D-mol“ koja je uspostavila izuzetno bogatu i uspješnu pozorišnu produkciju te ustanove, Centar za kulturu Tivat (CZK) tokom narednog mjeseca obilježiće posebnom akcijom „April u pozorištu“. Kako je saopšteno juče na konferenciji za štampu, tokom aprila publika u Tivtu će moći da pogleda pet pozorišnih predstava za koje će CZK u prodaju staviti ukupno 1.500 ulaznica po akcijskoj cijeni od samo 2 eura. Na repertoaru je i sami „Bokeški D-mol“ koji će biti izveden 8.aprila, na 15-tu godišnjicu premijere, te predstave „Enciklopedija izgubljene mladosti“ Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja, „Komad“ taeatra “Art 365“ iz Podgorice, „Lista za ljubav“ Hercegnovskog pozorišta i „Četiri godišnja doba“ teatra „Ars Longa“ iz Beograda.

„Naša najnovija predstava „Providenca“ koju je po tekstu Stevana Koprivice režirao Egon Savin, uvrštena je u takmičarsku konkurenciju renomiranog „Sterijinog pozorja“ što je još jedna lijepa slučajnost u obilježavanju malog jubileja naše pozorišne produkcije. Uz već dobro afirmisan naš festival „Purgatorije“ i premijeru nove dječije predstave koju spremamo za 24.april, to je potvrda dobrog rada CZK kada je „Talijina umjetnost“ u pitanju.“- kazao je producent Neven Staničić. On je dodao da ga posebno raduje aktiviranje Nikšićkog pozorišta na čijoj će sceni Tivćani gostovati 27.aprila sa predstavom „Filomena Marturano“. Tivatske komade „Penelopijada“ i „Betula u Malu valu“ u svojim će gradovima tokom aprila. moći da pogledaju Cetinjani i Kotorani.

„Za cijelu crnogorsku pozorišnu umjetnost je veoma je bitno što se aktivirana i ta scena u Nikšiću, drugom najvećem gradu u Crnoj Gori koji ima afirmisanu publiku i veoma nam je drago što ćemo Nikšićanima napokon, moći da pokažemo dio onoga što smo napravili u našoj produkciji.“- istakao je Staničić.

Petar Pejaković, reditelj prve tivatske pozorišne predstave za djecu „Pazi, zebru gazi“ istakao je da se taj edukativni komad što u osnovi ima bezbjednost saobraćaja, sprema po tekstu bosanskog dramaturga Miroljuba Mijatovića.

„Predstava će biti zanimljiva jer je rađena u formi burleske i sa učešćem dva klovna – gumaca Jelene Simić i Slaviše Grubiše. Biće drugačija od drugih, a radimo je da se može odigrati u svim ustanovama kulture u Crnoj Gori i većini škola, bez da izgubi na svojoj estetici i atraktivnosti.“- istakao je Pejaković, dodajući da je bitan ovakav rad sa najmlađima jer je „pozorište mjesto koje djeci i mladima može ponuditi nešto što im savremeni svijet, na žalost, ne može dati.“

Direktor CZK Vojo Kaluđerović naglasio je da će premijera nove pozorišne predstave za odrasle, komada „Ekvinocij“ po tekstu Iva Vojnovića i u režiji Jagoša Markovića biti krajem jula, u sklopu ovogodipnjeg ljetnjeg festivala „Purgatorije“. Festival će obe godine početi ranije – 25.juna i trajaće duže, sve do polovine septembra, a otvoriće ga gostovanje beogradskog „Pozorišta na Terazijama“ sa njihovim najnovijim hit-komadom, mjuziklom „Mamma mia“.

Tokom aprila,Tivćani će skoro svakog dana moći da uživaju u nekom od kulturnih programa, pa će tako uz predstave, biti održane i književne večeri Ivane Simnić-Bodrožić, Mani Gotovac i ovogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade Filipa Davida, izložbu svojih likovnih radova imaće Ivan Toskić, a održaće se i tri izložbe dokumentarnih i umjetničkih fotografija, te više filmskih projekcija.

Sa pressa u CZK Tivat
Sa pressa u CZK Tivat

Instalcija u prostoru na Trgu kulture

Kaluđerović je objavio da je postignut dogovor o otkupu impozantne metalne skulpture „Ajkula“ crnogorskog vajara Željka Sušića. Skulptura koja je lani u nedovršenom obliku, bila jedna od najvećih atrakcija u Tivtu, dorađena je i dobila je novi ime „Jato“, a biće postavljena na međunarodnu Noć muzeja u maju, na Trgu od kulture, u blizini galerije CZK.

„Ajkula će uz postojeće sidro i stari brodski top koje već imamo ovdje, te uz posebno ambijentalno osvjetljenje koje ćemo instalirati, činiti i definisati novu umjetničku cjelinu „Podmorje“ što će ubuduće karakterisati Trg od kulture. Ideja nam je da cijelu Ulicu Luke Tomanovića od zgrade CZK do Trga od kulture, pretvorimo u svijevrsnu „umjetničku dijagonalu“ Tivta i u njoj postavimo niz skulptura od metala i kamena koji kao materijali,najbolje simbolizuju istorijsku tradiciju i prošlost grada.“- naglasio je Neven Staničić.

Izvor:S. L.

Najčitanije