13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Predsjednik Vujanović na čelu Počasnog odbora projekta “Herceg-Novi – Evropska prijestonica kulture 2021.”

Filip Vujanović  u HN
Filip Vujanović u HN

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović biće na čelu Počasnog odbora projekta “Herceg-Novi – Evropska prijestonica kulture 2021. godine”, potvrđeno je juče na radnom sastanku u Opštini Herceg-Novi.

Predsjednik Crne Gore i ministar kulture Pavle Goranović sastali su se sa predsjednicom Opštine Herceg-Novi Natašom Aćimović, potpredsjednikom Draganom Jankovićem i saradnicima.

Predstavnici lokalne uprave i stručnog tima projekta “Herceg-Novi 2021” upoznali su goste sa svim detaljima kandidature, izvijestili ih o sprovedenim aktivnostima i onima koje slijede do predaje revidovane Aplikacije u Briselu, 9. septembra.

Predsjednik Vujanović je bezrezervno podržao projekat za koji je ocijenio da će imati brojne pozitivne aspekte za grad, regiju i cijelu Crnu Goru i kazao da će učestvovati u aktivnostima na realizaciji.

Filip Vujanović  u HN
Filip Vujanović u HN

Ministar Goranović pohvalio je tim koji radi na projektu, kazao da je do detalja upućen i uključen u proces, te da je zadovoljan urađenim i ponovio da Ministarstvo kulture i Vlada Crne Gore podržavaju kandidaturu Herceg-Novog.

Članovi opštinskog rukovodstva i stručnog tima istakli su pozitivne aspekte kandidature u svijetlu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Kako se moglo čuti na sastanku, radi se o projektu koji je koliko kulturni, toliko projekat razvoja, transformacije i sociološki projekat koji će obuhvatiti ne samo Herceg-Novi, već i cijelu Boku Kotorsku, ali i Prijestonicu Cetinje, Bar, Ulcinj i mnoge druge gradove-partnere u i van zemlje.

Informisali su da je i prvi izvještaj Žirija Evropske komisije znak da Herceg-Novi, sa ambicioznim, ali i realnim konceptom koji podupire evropske dimenzije, ima potencijal i ozbiljnu šansu da 2021. godine bude Evropska prijestonica kulture.

Nataša Aćimović predsjednica opštine HN
Nataša Aćimović predsjednica opštine HN

Takođe, učesnici sastanka su se saglasili da je Novi Sad ozbiljan protukandidat Herceg-Novom i da Žiri neće imati laku odluku. Zajednički zaključak je da, bez obzira na rezultat, treba ostvariti projektnu saradnju sa Novim Sadom kroz projekte, povezivanje institucija kulturnog sektora i umjetnika, razmjenu znanja i iskustava.

Najavljeno je da će revidovana Aplikacija prema kojoj će odlučivati Žiri Evropske komisije biti predata u Briselu do 9. septembra. Nakon toga, krajem septembra će naš grad posjetiti predstavnici Žirija. Konačna odluka biće donijeta 13. oktobra.

Najčitanije