Predaja ilegalnog oružja bez posljedica – Novi Zakon o oružju

Abid Crnovrsanin
Abid Crnovrsanin

U Crnoj Gori ima oko 87 hiljada komada registriranog oružja, saopštio je juče Abid Crnovršanin, generalni direktor Direktorata za upravne unutrašnje poslove Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore na predstavljanju novog Zakona o oružju, koji je stupio na snagu 19. marta.

Crnovršanin je pozvao građane koji su vlasnici ilegalnog oružja, da ga predaju policiji i da za to neće imati nikakve posljedice.

“U Crnoj Gori ima oko 87 hiljada komada registrovanog oružja. Kada je u pitanju broj ilegalnog oružja, taj podatak nemamo i svaka procjena je nezahvalna”, kazao je Crnovršanin.

Predaja bez posljedica

Novi zakon predviđa da vlasnici ilegalnog oružja mogu oružje predati policiji, bez trajnih posljedica. To znači da se ilegalno oružje može predati kada to vlasnik odluči.

“Legalizacija ilegalnog oružja je oročena i može se izvršiti do 19. marta 2017. godine. Izuzetno je važno da upozorimo građane da ni u kom slučaju ne donose oružje policiji ili u područne jedinice i filijale MUP-a, nego kada odluče da oružje predaju, da se obavezno jave dežurnoj službi policije ili Operativno-komunikacionom centru na broj 122 ili 067/184-839 i da se sa nadležnim službenicima dogovore o mjestu i načinu predaje”, poručio je Crnovršanin.

“Ovo se odnosi na građane koji odluče da dobrovoljno predaju oružje. Svi oni koji to ne urade, a policija tokom svojih aktivnosti pronađe ilegalno oružje, čine krivično djelo, za koje se može izreći kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina”, kazao je Crnovršanin.

Novi Zakon o oružju propisuje nabavku, držanje, nošenje, sakupljanje, prenošenje, kao i uvjete za proizvodnju, ispitivanje i obilježavanje vatrenog oružja. Također, regulira popravljanje i prepravljanje, promet i prijevoz i osposobljavanje građana za pravilnu upotrebu vatrenog oružja.

Zakon o oružju
Novi Zakon o oružju

“Novi zakon predviđa i određene novine u odnosu na prethodni. To su Evropska isprava o oružju, zatim novina je da će se oružani list o držanju i nošenju oružja izdavati na deset godina, umjesto na pet, kako je bilo predviđeno prethodnim zakonom. Obaveza je vlasnika oružja da u roku od 30 dana od dana isteka oružnog lista, podnese zahtjev za izdavanje novog. Ukoliko vlasnik oružja to ne uradi, MUP će ga pisanim putem opomenuti i dati mu novi rok za koji je dužan da podnese zahtjev za izdavanje oružnog lista. Ukoliko vlasnik oružja u predviđenom roku ne dostavi zahtjev za izdavanje oružnog lista, oružje će se oduzeti“, kazao je na konferenciji za novinare Crnovršanin.

Prošlogodišnji podaci pokazali su da je svaki osmi punoljetni građanin Crne Gore legalno naoružan.

MUP Crne Gore objavio je početkom 2014. da 62.119 građana ima registrirano oružje, te da policija pretpostavlja da nelegalnog oružja ima znatno više.

 

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.