7 C
Kotor

Slušaj online radio

Praznik za oči na moru ispred Pina

Prva ekipa Srednje poljoprivredne škole iz Bara, trijumfovala je na veslačkoj regati koja je danas u Tivtu priređena u sklopu obilježavanja jubileja-75 godina potapanja razarača „Zagreb“ i pogibije narodnih heroija Milana Spasića i Sergeja Mašere.

Srednjoškolci iz Bara u finalnoj trci, za nešto manje od sedam sekundi brže su od veslačkog tima školskog broda MVCG „Jadran“, preveslali stazu dužine 7 kabela (oko 1.200 metara), u Tivatskom zalivu, ispred gradske rive Pine. Treće mjesto zauzela je II ekipa Srednje poljoprivredne škole Bar, a četvrta je bila II ekipa Mješovite srednje škole „Mladost“ iz Tivta. Pored njih, u dvije polufinalne trke nastupile su i kombinovana ekipa MVCG i ekipe Srednje pomorske škole iz Kotora.

Po izuzetno lijepom vremenu,  veslačka regata privukla je pažnju velikog broja posjetilaca koji su sa obale i praznih plovila bodrili ekipe, a odličan organizator ovog veoma uspjelog događaja bila je Mornarica VCG. Pored Mornarice, u organizaciji su učestvovali Opština i UBNOR- Tivta, a takmičenje su pratili gradonačelnik Tivta Ivan Novosel, sekretarka za društvene djelatnosti Dubravka Nikčevič i komandant MVCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković.

Za pobjedničku ekipu iz Bara ovo je bio čak deseti trijumf za redom na takmičenjima na kojima se ona pojavila, teški mornarički čamac- kuter koga  je veslima pogonila snaga barskih mladića, postigao je zavidnu maksimalnu brzinu od preko 7 čvorova.

Prije početka regate, postrojenim učesnicima iz osam ekipa obratio se kapetan bojnog broda Vuković koji je podsjetio na događaje iz Apsrilskog rata 1941 i herojsko djelo dvojice mladih oficira Kraljevske mornarice Jugoslavije koji su 17.aprila 1941 godine, odbijajući da priznaju kapitulaciju i brod predaju neprijatelju, žrtvujući svoije živote, potopili razarač „Zagreb“ u Tivatskom zalivu.

Izvor:S. L.

Najčitanije