11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Praznik Mimoze – Reinkarnacija Gradske muzike Herceg Novi

46. Praznik mimoze, zvanično se otvara večeras na glavnom gradskom trgu, ali nas posebno raduje činjenica da će zajednički ponovo nastupiti mažoretke i Gradska muzika Herceg Novi, koja će nakon duže pauze, samostalno nastupiti na svim zvaničnim manifestacijama tokom trajanja cvijetne manifestacije.

Nakon skoro dvije decenije stagniranja, Gradska muzika je ponovo na  putu da vrati ugled koji je nekada imala. Ljubav prema muzici, gradu i tradiciji ipak je prevagnula pa je grupa muzičara sa sadašnjim predsjednikom društva Miodragom Bajkovićem, i kapelnicom Ivanom Petković na pravom putu da društvo vrati tamo gdje i pripada….

Hercegnovska tradicija Gradske muzike  duga je skoro 130 godina, osnovana je 1886. godine i jedna je od najstarijih u regionu. U Gradskoj  muzici svirali su brojni poznati Novljani, ali dirigent je uvjek bio muškarac – kapelnik, ali vremena se mjenjaju.

Prvi put u bogatoj istoriji hercegnovske Gradske muzike, orkestar vodi kapelnica, Novljanka Ivana Petković, profesorica flaute u hercegnovskoj muzičkoj školi i dugodišnji član Gradske muzike koju i porodična tradicija povezuje sa ovim orkestrom.

Ivana  se prije nekoliko mjeseci  prijavila na konkurs za kapelnika i dobila posao. Motiv da se oproba kao kapelnik ima i ličnu dimenziju, jer je Gradsku muziku dugi niz  godina vodio njen djed, po majci  Ivan Đanko Ciber. Poznati muzičar bio  je kapelnik u Dubrovniku, Herceg Novom i Đenoviću.

Od osnivanja do danas u Gradskoj muzici sviralo je preko 300 muzičara i  radilo 14 kapelnika, muzičari amateri iz Herceg Novog osvajali su brojne nagrade i  priznanja.

Među najstarijim   priznanjima je prvo  mjesto na takmičenju u Ljubljani 1922. godine kada su između 28 orkestara iz više zemlja Novljani proglašeni najboljim. Laureati su i najvećeg priznanja grada – Oktobarske nagrade Herceg Novog koju su dobili 1968. godine i Ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima.

Najčitanije