13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Imam pravo da znam

Imam pravo da znam

„Imam pravo da znam”, tema je okruglog stola, kojeg je u Kotoru organizavao Centar za građansko obrazovanje (CGO), sarađujući sa Kotor TV-om.

Za poboljšanje kvaliteta rada organa lokalne samouprave, zaključeno je na ovom događaju, neophodno je iskoristiti potencijale organizacija civilnog društva.

Mira Popović je, ispred Centra za građansko obrazovanje, istakla da se ovim projektom nastoji ukazati kako javni sektor mora da bude u službi građanima, a ne da postoji sebe radi ili pozicija koje se u njemu kreiraju.

Iskustva nove lokalne samouprave po ovom pitanju su, smatra predsjednik opštine Vladimir Jokić, sasvim zadovoljavajuća. I pored zakonskih rješenja, istakao je, povremeno dolazi do zloupotreba.

Niti jedan dokument lokalne samouprave ne bi smio biti označen stepenom tajnosti, smatra potpredsjednica opštine Ljiljana Popović Moškov, naglašavajući kako podaci moraju biti dostupni svim građanima.

Siniša Luković, novinar Nezavisnog dnevnika Vijesti, ocjenjuje kako je nova uprava u Opštini Kotor, u odnosu na prethodne dvije, pokazala zavidan nivo transparentnosti u samom radu, dok su iz nevladine organizacije EXPEDITIO upozorili da mnogi procesi, koji prethode samoj implementaciji zakonskih rješenja o slobodnom pristupu informacijama, prolaze bez adekvatnog učešća građana.

Opširnije u prilogu.

Izvor:kotor tv

Najčitanije