15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Prave mini olimpijsko selo, samo se ne zna kada

hangari za balone u Lepetanima za vrijeme Austro UgarskeOpština Tivat i Crnogorski Olimpijski komitet voljni su da zajedno u Lepetanima, na lokaciji tamošnje kasarne, izgrade mini olimpijski centar – saopšteno je nakon sastanka gradonačelnika Ivana Novosela, predsjednika lokalnog parlamenta Krsta Boškovića, predsjednika COK-a Dušana Simonovića i načelnika Generalštaba VCG, admirala Dragana Samardžića.

Prema njihovim tvrdnjama, novo mini olimpijsko selo u Lepetanima sadržaće fudbalski stadion, atletsku i trim stazu, višenamjensku sportsku salu, prostor za borilačke sportove, kuglanu, halu za boćanje, hotel, parking prostor i sve druge neophodne sadržaje koji idu uz takav centar.

Čelnici Opštine, COK-a i Vojske nisu saopštili koliko će koštati realizacija tog projekta na prostoru kasarne koja u Lepetanima postoji duže od vijeka i gdje je svojevremeno Austro-Ugarska imala bazu svog mornaričkog balonarskog odjeljenja sa balonima za izviđanje i korekturu artiljerijske vatre. Vojska Crne Gore koja još koristi objekte u Lepetanaima gdje je smješteno mnogo mornaričkog materijala i naoružanja, tvrdi da više nema potrebu za tim kompleksom koji se prostire na oko 60 hiljada kvadrata na izuzetno atraktivnoj lokaciji u blizini mora i čiju su prenamjenu za civilne svrhe, gradski i vojni čelnici do sada najavljivali i obećavali više puta unazad nekoliko godina.

“Privodjenje namjeni bivših vojnih lokacija uz izradu studije izvodljivosti o pretvaranju kasarne Lepetani u olimpijsko naselje”- jedno je od predizbornih obećanja tivatske DPS još za lokalne izbore 2008 godine, a čelnici Opštine i COK-a sada kažu da bi makar jedan dio zamišljenih novih sportskih kapacieta u Lepetanima, trebao biti u funkciji do 2019 godine kada Crna Gora očekuje da će biti domaćin tzv. Olimpoijskih igara malih zemalja Evrope.

Bivša kasarna Lepetane
Bivša kasarna Lepetane

“Modaliteti realizacije projekta su drugi dio priče i o tome će se razgovarati u narednom periodu, a Opština Tivat će, ne samo kroz plansku dokumnetaciju nego i kroz komunalije i neke druge vidove naći svoj interes u tom projektu. To je ozbiljan projekat koji zahtijeva i vrijeme i ozbiljna finansijska sredstva pa u njegovu realizaciju treba uključiti više subjekata jer Opština nema finansijski kapacitet da finansira takav jedan projekat. Uslijediće traženje strateškog partnera ili nekog drugog modela za valorizaciju tog prostora.”- objasnio je nakon najnovijeg sastanka sa čelnicima COK-a i VCG, gradonačelnik Tivta Ivan Novosel.

On kazao je da je Opština krenula u proces izrade planske dokumentacije za mini olimpijsko selo. Administracija Novoselovog prethodnika Dragana Kankaraša je još maja 2012, donijela odluku o izradi Urbanističkog projekta “Turistička zona Lepetane” koji obuhvata prostor tamošnje kasarne, ali tivatska javnost još do sada nije bila u prilici da vidi rezultat te odluke. Inače, gradnečelnik Dragan Kankaraš i bivši ministar odbrane Boro Vučinić 28.marta 2008, samo desetak dana pred lokalne izbore u Tivtu, u pratnji novinara obišli su kasarnu Lepetan i saopštili da je postignut dogovor da Ministarstvo odbrane Opštini Tivat ustupiti kasarnu Lepetane koju je VCG ocijenila neperspektivnom, u zamjenu za određen broj stanova za vojsku koje će izgraditi lokalna samouprava. Stanovi za vojsku, ali i dio bivših radnika nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal trebali su se graditi na lokaciji „Lukovića barake“ blizu centra Tivta, ali do danas tamo nije izgrađeno ništa kao ni u Lepetanima sportsko-turistički objekati dugo obećavanog mini olimpijskog centra.

Najčitanije