13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Poziv proizvođačima citrusa da hitno sprovedu fitosanitarne mjere

limun

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove poziva proizvođače citrusa na primorju, da hitno sprovedu fitosanitarne mjere u cilju uništavanja i sprečavanja širenja leptiraste vaši – Aleurocanthus spiniferus.

Na citrusima na kojima se uoči prisustvo ovog štetnog organizma potrebno je:

  • hitno orezati napadnute djelove i izvršiti spaljivanje na mjestu nalaza štetnog organizma;
  • izvršiti hitno hemijsko tretiranje preparatima na bazi mineralnih ulja;
  • obavljati vizuelne preglede u cilju što ranijeg utvrđivanja prisustva.

Preporučuje se odsjecanje i spaljivanje grančice ili, po potrebi, grane na čijim se listovima uočava jak napad (velika brojnost populacije), kao i suve, polusuve i ispucale grane i grančice,  koje mogu biti posledica ranijih napada, a koje su djelimično ili u potpunosti ostale bez lisne mase. Takođe posebno je važno pobrati i uništititi sve neobrane ili zaostale plodove.  Veće rane nastale orezivanjem treba premazati kalemarskim voskom.

Nakon orezivanja, dodatno izvršiti i hemijsko tretiranje orezane biljke uz primjenu drugih agrotehničkih mjera u cilju bržeg oporavka (đubrenje i slično).

oboljeli list

Hemijsko tretiranje se preporučuje kako u zasadima citrusa tako i na drugim biljkama domaćinima: ruža, bršljan, vatreni trn – Pyracantha coccinea, djevojačka loza- Partenocissus quinaquefolia, vinova loza, nar, lovor, glicinija, japanska mušmula.

U Crnoj Gori prisustvo leptiraste vaši (A. Spiniferus) do sada je utvrđeno na području Bokokotorskog zaliva (prvo u Đenovićima, zatim Herceg Novom, Kumboru, Baošićima, Perastu i Tivtu), Budve (Lastva Grbaljska, Komoševina) i Bara (Šušanj).

Pozivamo sve držaoce citrusa i osjetljivog bilja da izvršavaju sve propisane mjere poručuju iz Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove

Najčitanije