16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Poziv za praznične izlete u prirodu, ali bez paljenja guma!

Gume

Iskoristimo prvomajske praznike, uživajmo u prirodi, izletima, druženjima i naravno: suzdržimo se od besmislene „tradicije“ paljenja guma! Ta „zabava“ nije imala, nema, a zasigurno neće ni imati, bilo kakve veze sa borbom radnika za svoja prava i bolje uslove rada, poručuju iz Agencije za zaštitu Orjena.

Nemojmo bespotrebno štetiti i sebi i drugima. Osim što paljenje guma nije spojivo sa praznikom u čiju „čast“ se to praktikuje, valja podsjetiti i upozoriti na nekoliko opšte poznatih činjenica:

-Gume u procesu gorenja ispuštaju gust crn dim pun visoko toksičnih isparenja koja teško zagađuju zrak, tlo i vodu.

-Mnogi od spojeva oslobođeni spaljivanjem guma dokazani su izazivači raka i ozbiljnih genetskih oboljenja, a šansa da ih dobijemo je čak osam puta veća nego kod spaljivanja plastike.

-Pepeo koji ostaje na mjestu spaljivanja je takođe pun otrova i kao takav biva unešen u tlo i raznešen oborinama u šire okruženje.

-U sintetičkim gumama nalaze se i spojevi: stiren (kancerogen) i butadien (kancerogen i teratogen – izaziva anomalije kod fetusa).

-Dioksini, otrovi koji se oslobađaju spaljivanjem guma, osim što izazivaju rak, loše utiču na imunitet i nervni sistem u razvoju, te izazivajuoboljenja različitih organa kod čovjeka i životinja, najčešće jetre i bubrega, kao i promjene metaboličkih procesa na nivou ćelija.

Gume

Dakle, namjesto ove nesmotrene „zabave“ koja nas može skupo koštati, predlažemo vam da praznične dane iskoristite za posjetu Orjenu i uopšte, hercegnovskom zaleđu, gdje postoje brojna izletnička, pješačka i ostala odredišta primjerena zdravim stilovima života, poručuju iz Agencije za zaštitu Orjena.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije