4 C
Kotor

Slušaj online radio

Požar na Luštici pod kontrolom – Zabrđe odbranjeno

Boka

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, kazao je da je na hercegnovskom  dijelu Luštice pokontrolom i džar pod a kuće ni u jednom naselju nisu u opasnosti.

Požar u zaleđu Sutorine je pod kontrolom, spriječeno je širenje vatre u zaleđu prema Bjelotini, ka granici sa Bosnom i Hercegovinom.

Ukrajinski avion i švajcarski helikopter pomogli su danas u gašenju požara na Vidovom vrhu i u Prijevoru.

U zaseoku Mendegaje u selu Zbrđe na Luštici stanje je dramatično, ali je selo odbranjeno.

Načelnik službe zaštite i spašavanja Zlatko Ćirović kazao je da se situacija mijenja iz trena u tren

Jutros je crkva Sv Nedjelje u Mendegajama spašena u posljednji čas jer se vatra približila na samo 30 metara. Zahvaljujući vodi koju je bacio ukrajinski avion crkva i kuće su odbranjene.

Struje na Luštici ponovo ima, nakon što je bio isključen glavni dalekovod za Krtole i Lušticu.

Tivat – požar

Novi požar izbio je na nepristupačnom terenu prema selu Mrkovi. Vatrogasci i mještani čine sve što mogu da zaustave vatru.

Iz lokalne uprave su danas poslije podne organizovali dopremanje 100 toplih kuvanih obroka za vatrogasce i doborovoljce na Luštici koji već tri dana jedu samo suvu hranu.

Požar koji drugi dan gori na Vidovom vrhu, u hercegnovskom zaleđu, zahvaljujući angažmanu  švajcarskog helikoptera i avion, za sada je pod kontrolom. Na Ravnom brijegu postavljene su cistjerne koje trebaju da spriječe širenje požara, ako do njega dodje.

Saobraćaj na ovom dijelu poluuostrva je blokrian.

 “Ako ovako potraje moraćemo da bježimo i ostavimo sve da gori. Nemamo opremu, dim guši”, kazao je član DVD Krtoli i paroh luštički Nikola Urdešić. Na terenu su vatrogasci iz Herceg Novog, DVD Krtoli, Vojska Crne Gore, mještani i dobrovoljci, koji pokušavaju da zaustave vatrenu stihiju čekajući intervenciju iz vazduha.

Selo Babunci iz koga su iseljeni mještani za sada je bezbjedno, ali  ako nastavi da duva vjetar, kako je rekao Urdešić,  ni ono nije sigurno.

Kritično je i na Vidovom vrhu u zaleđu Sutorine. Vatra se širi na četiri strane prema Malti, Konjevićima, Bjelotini i crkvi Lazarica. Na terenu su vatrogasci, privatni preduzetnici sa cistjernama i dobrovoljci.

“Najavljene pomoći iz vazduha nema, samo je policijski helikopter nadletio jednom. Vatrogasci su raspoređeni prema donjem brijegu”, kažu iz MZ Mokrine i pozivaju  dobrovoljce da se pridruže i jave na call centar 19800 Ili direktno dođu iz pravca Mokrina i zaseoka Lazarevići.

Kod crkve svete Varvare je zborno mjesto za dobrovoljce.

/S.K/

 

Najčitanije