9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Požar iznad Perasta još nije ugašen

Požar na brdu Sveti Ilija iznad Perasta još uvijek nije ugašen. Vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bogoljub Brezić” iz Persata su na terenu, kako bi spriječile širenje požara.

Oko podna u mjestu Mioča Ploče začule jake detonacije. Mještani kažu da se vjerovatno radi o zaostalim bombama ili granatama iz Drugog svjetskog rata, a detonacije su toliko jake da su se čule i u Risnu .

Peraštani iščekuju pomoć Sektora za vanredne situacije, protivpožarnu avijaciju koja će pomoći da se požar ne spusti prema borovima u Perastu i magistrali.

Donosimo fotografije koje su snimljene oko 14 sati.

Privedeno kraju gašenje požara u Krtolima

Prvi veliki požar ove sezone u Tivtu –šumski požar koji je sinoć izbio na kotorskoj teritoriji kod sela Lješevići u Donjem Grblju i prenio se rano ujutro i na tivatsku teritoriju u Krtolima, poslijepodne je nakon velikih napora vatrogasaca, gotovo u potpunosti ugašen.

U višečasovnoj akciji gašenja vatre koju je vjetar promjenjljivog smjera nosio prvo na zapad prema Grabovcu, a kasnije i na sjever prema Solilima i Tivatskom polju, učestvovalo je 39 pripadnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“ i 10 pripadnika profesionalne Službe zaštite i spašavanja Opštinje Tivat (SZS). Na terenu je bilo sedam specijalnih protivpožanih vozila, a pomoć gasiocima iz vazduha je dao i jedan od aviona Direktorata za vanredne situacije MUP-a koji je na vatru na najnepristupačnijem dijelu terena, bacio par „vodenih bombi“.

„Osim makije i niskog rastinja, nije izgorelo ništa bitnije, jer smo uspjeli da od požara odbranimo dalekovod 110 kV koji ide za Lušticu. Saradnja svih učensika u akciji gašenja bila je perfektna i evo sada privodimo gašenje kraju. Na požarištu će ostati dežurna ekipa kako bi spriječila da vjetar eventualno ponovno ne raspiri vatru.“- kazao je oko 15.30 sati, Drago Kordić, komandir SZS Tivat.

Najčitanije