Povratak tivatske delegacuje iz Šangaja – sarađivaće u turizmu, privredi i kulturi

Ppstinska dlegacija

Delegacija Opštine Tivat doputovala je u srijedu poslijepodne iz devetodnevne zvanične posjete Šangaju i tamošnjem distriktu Điading.

Ova je posjeta rezultat bratimljenja Tivta i Điadinga, ali i želje lokalne uprave da se saradnja sa bogatim šangajskim distriktom ostvari u oblastima privrede, kulture i turizma.

„Upravo zbog toga, posjeta je otpočela nizom sastanaka sa čelnim ljudima Điadinga: zamjenicom gradonačelnika Lu Zufang, sekretarom Komunističke partije Kine u Điadingu Ma Čunleijem, ali i sa čelnim ljudima iz oblasti ekonomije, privrede, turizma. Domaćini su se pobrinuli da Tivćani vide brojne znamenitosti grada i okoline, pa su se na gustoj agendi našli i obilazak Konfučijevog hrama, posjeta Han Tianheng umjetničkom muzeju, posjeta „automobilskom gradu“, obilazak plantaža zelenog čaja, boravak u obližnjim gradovima Hang Džo (Hangzhou) i Su Džo (Suzhou), obilazak tradicionalnih kineskih bašti koje se nalaze pod zaštitom UNESCO-a…“- kazala je danas portparolka Opštine Tivat Branka Čelanović.

„Imam samo riječi zahvalnosti za domaćine iz Điadinga koji su nas toplo dočekali i ugostili i koji su organizovali niz sastanaka sa institucijama i pojedincima koji su ključni za ostvarivanje neke buduće saradnje. Naša je procjena da bi se trebalo usmjeriti na turizam, privredu i kulturu. Nadam se da ćemo u narednom periodu imati priliku vidjeti neke konkretne rezultate ove posjete, a sigurno je da ćemo mi učiniti ono što možemo da bi ta saradnja zaživjela i donijela jednu novu vrijednost građanima Tivta.“- rekla je o višednevnoj posjeti Kini predsjednica Opštine Tivat  dr Snežana Matijević.

delegacija-opstine-sa-domacinom
delegacija-opstine-sa-domacinom

Pored gradonačelnice,tivatsku delegaciju u Šangaju činili su i potpredsjednik Opštine Dejan Maslovar, sekretar Sekretarijata za ekonomski razvoj i preduzetništvo Petar Vujović, šefica Kabineta predsjednice Opštine Dijana Čolaković, savjetnica gradonačelnice za odnose sa javnošću Branka Čelanović i umjetnički direktor Centra za kulturu Tivat Dragan Laković.

U Šangaju su osim predstavnika izvršne vlasti, boravili i srednjoškolci – 6 učenika tivatskog Srednjoškolskog centra „Mladost“, sa direktoricom škole Jovankom Vujačić i profesoricom Tamarom Božinović. Bila je ovo posjeta u sklopu projekta razmjene đaka, pa su tivatski đaci boravili u tamošnjem školskom kampusu i u porodicama kineskih vršnjaka koji su početkom oktobra boravili u Tivtu.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.