17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Povratak starih običaja kroz „Kićenje kleke“

Proteklog vikenda, treću godinu za redom, na Orjenu, kod planinarskog doma „Za Vratlom“ (1160 m n. v.), uspješno je realizovan događaj  „Kićenje kleke“.

I ovog puta, sa stotinjak učesnika, opravdao je  naziv najposjećenijeg dešavanja iz zajedničkog zimskog kalendara koji  promoviše Orjen kroz različite aktivnosti u planini. Na kićenje kleke  organizovano su došli članovi planinarske sekcije „Novski tići“,  koja radi pri OŠ „Milan Vukvić“, kao i hercegnovski odred  izviđača „Orjen“. Ipak, primjetno je povećanje porodičnih  posjeta, tako da su polovinu učesnika događaja činili odrasli.

Organizatorima (planinarski klub „Subra“) na ruku je išlo lijepo,  sunčano vrijeme i mali sniježni pokrivač koji upotpunio pred  novogodišnji ugođaj. U protekle dvije sezone, na ovom događaju  snijega uopšte nije bilo, što ipak nije svojstveno Orjenu-planini  poznatoj po obilnim sniježnim padavinama.

Kleka, smreka, ili šmreka je mediteranski bodljikavi grm, ili niže  drvo, koji je u Boki Kotorskoj, ali i šire na primorju, zajedno sa  lovorikom, korišćen za božićne drvce. Zauzima prostrana područja  kamenjara, od mora pa sve do 1500 m visine, šireći se sve više na  nekadašnjim pašnjacima i čineći teren teško prohodnim. Stoga,  koristeći ga za božićno drvce ne štetimo prirodi, a ujedno se  prisjećamo starih običaja. Ipak, zbog njenih izraženih i gusto raspoređenih bodlji, kleku nije tako lako okititi. Sa druge strane,  uloženi trud se ipak isplati, budući da je kleka puno gušća od  većine četinara, pa okićena čak bolje „figura“ od svojih velikih  i „razvikanijih“ rođaka.

„Kićenje kleke je zadnji ovogodišnji događaj iz zajedničkog  kalendara „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija  za razvoj i zaštitu Orjena, a organizatori pojedinačnih dešavanja su  PK „Subra“, NVO Orjen Outdoor, AK „Niskogorci“, Sekretarijat za  komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ  Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, NVO „Orka“, konoba Sikimić , NVO  ”Eko Boka” i paraglajding klub “Adriafly”. Program se realizuje  uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi,  a nastavlja se već prvim danom nove, 2018. godine.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije