13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Povodom obilježavanja Svjetskog dana vlažnih staništa interaktivna radionica

Studija zaštite kuturne baštine u specijalnom rezervatu Tivatska Solila u opštini Tivat

Povodom obilježavanja Svjetskog dana vlažnih staništa, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom će, u saradnji sa Opštinom Tivat i Turističkom Organizacijom  Tivat, u petak 02. februara 2018. godine organizovati interaktivnu radionicu za djecu osnovnih škola u Multimedijalnoj sali Opštine Tivat, sa početkom u 11 sati.

U radionici će učestvovati učenici četvrtih i petih razreda OŠ “Drago Milović” iz Tivta i OŠ “Branko Brinić” iz Radovića, koji će biti u prilici da se upoznaju sa najvažnijim informacijama o specijalnom rezervatu prirode – Solilima. U okviru interaktivne radionice učenici će praviti knjižicu o životnom ciklusu ptica, kao i različite životinje od papira origami tehnikom. Takođe, u okviru ove radionice biće održan kviz gdje će djeca moći da pokažu stečena znanja o prirodnim vrijednostima Solila. Nakon radionice će biti organizona edukativna posjeta rezervatu u cilju upoznavanja učenika sa prirodnim, kulturnim i pejzažnim vrijednostima Solila (u zavisnosti od vremenskih uslova).

Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se svake godine 2. februara u okviru RAMSAR konvencije, sa ciljem da se promoviše značaj zaštite ovakvih staništa, prvenstveno onih koja su upisana na RAMSAR listu vlažnih staništa od međunarodnog značaja.

Specijalni rezervat prirode “Solila” u opštini Tivat upsana su 2013. godine na ovu listu kao drugo RAMSAR područje u Crnoj Gori (pored Skadarskog jezera). Ovogodišnja tema Svjetskog dana vlažnih staništa je “Vlažna staništa za održivu urbanu budućnost” fokusirajući se na važnost ovakvih područja za održivi razvoj urbanih sredina.

Najčitanije