12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

„Povezivanje zaštite prirode sa regionalnim razvojem – osjetite prirodu i istoriju Tivatskih solila…”

Solila
Solila

Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Opština Tivat i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, uz podršku organizacije Euronatur i njemačke državne Fondacije za zaštitu prirode, organizuju završnu konferenciju projekta „Povezivanje zaštite prirode sa regionalnim razvojem: osjetite prirodu i istoriju Tivatskih solila na crnogorskoj obali“ koja će biti održana 28. septembra u Tivtu. U prvom dijelu događaja biće organizovana posjeta rezervatu “Tivatska solila”.

Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati projekta, dati prijedlozi za buduće zajedničke aktivnosti, kao  i  predstavljena vizija razvoja tog lokaliteta kao ekoturističke destinacije.

U okviru projekta je realizovano niz aktivnosti u cilju stvaranja uslova za posjetioce, kao i promocije ovog područja kao ekoturističke destinacije.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, kao upravljač ovim područjem, je izgradilo info punkt – Centar za posjetioce, u kojem je, putem ovog projekta, zaposlen turistički vodič koji je svakodnevno na usluzi posjetiocima, a obilazak rezervata je besplatan. U periodu rada vodiča, ovaj rezervat je obišlo više od 500 domaćih i stranih posjetilaca, što govori o turističkom potencijalu područja. Takođe, organizovan je niz edukativnih radionica u okivru obilježavanja značajnih ornitoloških datuma gdje je učestvovalo blizu 2000 učenika osnovnih i srednjih škola sa primorja i ostalih djelova Crne Gore.

Još jedan od ključnih rezultata ovog projekta je izrada Studije o upravljanju  programom posjetilaca kao potporni dokument za budući plan upravljanja ovim zaštićenim područjem koji je u izradi kod Ministarstva održivog razvoja i turizma. U sklopu promotivnih aktivnosti projekta, izrađeni su promotivni materijali u vidu brošure, mape i online aplikacije koje sadrže informacije o prirodnim i kulturnim vrijednostima ovog područja.

Dodatno, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je u sklopu svojih redovnih aktivnosti u proteklom periodu izvršilo uređenje ulaznog dijela rezervata, izvršilo popravku mostova i postavilo parkovski mobilijar, dok je Centar za zaštitu i proučavanje ptica obezbijedio nabavku i postavljanje solarnih panela radi napajanja Info punkta solarnom energijom.

Solila - Foto Boka News
Solila – Foto Boka News

Realzacijom ovog projekta, kroz uspješnu saradnju upravljača, opštine i nevladinog sektora, značajno se unaprijedilo stanje rezervata “Tivatska solila” koji je sada osposobljen za posjetioce i ljubitelje prirode.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije