8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Povelja o saradnji Kotora i Prerova

Gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčević i podpredsjednik češkog grada Preror, Petr Měřínský danas su u Pomorskom muzeju potpisali Povelju o saradnji.

„Kotor i Prerov imaju sličnu istoriju i specifičnu povezanost sudbinom češkog mornara Františeka Raša koji je u ovom češkom gradu rođen, a kao borac za slobodu i pravdu učestvovao je u Pobuni mornara u Boki Kotorskoj 1918. godine gdje je i završio svoj život.

Danas ovim događajem simbolično šaljemo poruku da su naši gradovi i građani bliski jedni drugima, da se osjećamo članovima velike evropske zajednice te da nas daleko više veže i spaja nego što nas razlikuje i razdvaja. Veliko bogatstvo je i ovo prijateljstvo koje danas i formalno potvrđujemo, koje će oplemeniti i obogatiti naše gradove i donijeti dobrobit našim zajednicama” – kazao je Stjepčević.

Povelja o saradnji Kotora i Prerova
Povelja o saradnji Kotora i Prerova

„Tačno je godinu dana od kada su nam se predstavnici Opštine Kotor obratili ponudom za uspostavljanje partnerskih odnosa između naših gradova, a podsticaj je bila prošlogodišnja komemorativna sjednica u čast Františeka Raša rođenog u Prerovu i njegovih hrabrih saboraca, mornara austrougarske flote koji su u januaru i februaru 1918. godine ustali protiv Austrijske dominacije.

U fokusu naše saradnje biće u svim oblastima života – kulturi, obrazovanju, nauci, turizmu, sportu, možda ćemo uspjeti i da podstaknemo i olakšamo kontakte između lokalnih preduzetnika. Sigurno možemo ostvariti i saradnju na projektima podržanim iz fondova EU. Vjeruje da će nakon uspostavljene saradnje mnogi Kotorani poželjeti da posjete ovaj češki grad ” – kazao je između ostalog podpredsjednik Prerova Petr Měřínský.

Prerov
Prerov

Prerov je grad u Češkoj Republici, u samom srcu Moravske, sa obje strane rijeke Bečve. Ima oko 45 hiljada stanovnika, bogatu istoriju a ove godine će proslaviti 760 godina postojanja gradske vlasti.

Najčitanije