22 C
Kotor

Slušaj online radio

Pouzdan most saradnje sa Italijom

Zajednica Italijana Crne Gore (ZICG) pouzdan je most saradnje Crne Gore sa Italijom i subjekat preko kojeg se realizuje veliki broj međudržavnih projekata iz oblasti turizma, privrede, socijalna zaštita, zdravstva, kulture i nauke – čulo se sinoć na godišnjoj Supštini ZICG koja je održana u Kotoru. Skupštini je prisustvovao veliki broj članova i poštovaoca italijanske zajednice u Crnoj Gori, italijanski ambasador Vićenco del Monako, predstavnici regije Friuli Venecija Đulija predvođeni predsjednikom Savjeta te regije Frankom Kodegom, čelnici Narodnog univeriteta iz Trsta sa predsjednikom Fabricijom Somom i potpredsjednik Opštine Kotor Tvrtko Crepulja.

„Djelatnost ZICG nije samo poštovanje i afirmacija prošlosti i zajedničke kulturne baštine koju je ostavilo viševjekovno prisustvo Venecije na ovim prostorim, već, zahvaljujući vašem znanju, sposobnostima i naporima koje ulažete, kao i činjenici da ste jako dobro prihvaćeni u javnosti Crne Gore, sve one brojne konkretne aktivnosti koje sprovodite na raznim poljima, doprinoseći dobroj saradnji dviju država. Ja vama ovdje i svim našim zemljacima kojim žive i rade drugdje u Crnoj Gori, na tome od srca zahvaljujem.“- kazao je ambasador Del Monako, ističu da tako svi zajedno, „ovdje gradimo ideale ujedinjenje Evrope, tog izvanrednog konglomerata suživota različitih naroda i kultura“. On je dodao da osjeća „duboko poštovanje i poniznost“ pred rezultatima koje je do sada postigla ZICG, obećavajući i dalje maksimalnu podršku ambasade u Podgorici aktivnostima tog udruženja i njegovih partnera u obje države.

„Aktivnost ZICG sa kojom odlično sarađujemo usmjerene su na zajedničku budućnost koja je posebno je važna jer dijelimo ideju ujedinjene Evrope. Ta nova Evropa koju zajedno gradimo je praktično Evropa manjina jer nijedan od evropskih naroda nije većinski, već smo tu svi manjine. Stoga moramo raditi na izgradnji najboljih mogućih odnosa i saradnje između tih manjina koje žele i znaju biti zajedno i koristiti ono najbolje što pojeidnačno imaju, ili nećemo uspjeti napraviti Evropu koju svi sanjamo i želimo. To će biti težak i dug put, ali ćemo uspjeti ako budemo zajedno i ako svako od nas, doprinese u tome.“- kazao je predsdjednik Savjeta regije Friuli Venecija Đulija Franko Kodega. [quote_box_right]ZICG za obnovu triju gradskih vrata u Kotoru (Glavna gradska vrata, Gurdić i Škurda)  izdvojiti će 40 hiljada eura[/quote_box_right]

Predsjednik Narodnog univerziteta u Trstu Fabricio Soma kazao je da će nastaviti plodnu saradnju sa ZICG i okupljenima prenio pozdrave Furia Radina iz Pule, zastupnika italijanske manjine u hrvatskom državnom Saboru.

Skupština je jednoglasno prihvatila izvješta o radu sa finansijskim izvještajem za prošlu te plan rada i finasijki plan za ovu godinu koju su prezentirali predsjendik ZICG Aleksandar Dender, potpredsjednik Andro Radulović i član rukovodstva Paolo Perugini. Pored brojnih kulturnih, društvenih i naučnih aktivnosti, radiće se na razvijanju partnerstva između Kotora i Trsta, a posebno je značajan projekat konzervacije i obnove triju gradskih vrata (Glavna gradska vrata, Gurdić i Škurda)  Starog grada Kotora, za što će ZICG izdvojiti 40 hiljada, a partneri iz Crne Gore još 10 hiljada eura.

Najčitanije