15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Potpredsjednica Vlade će provjeriti zašto investitori ne grade

Jasavic i gradonacelnica Matijevic
Jasavic i gradonacelnica Matijevic

Opština Tivat je najbolji primjer kako treba da izgleda saradnja između Vlade i lokalne samouprave kad je u pitanju privlačenje stranih investicija i njihove realizacije – ocijenila je potpredsjednica Vlade Azra Jasavić (Pozitivna) koja je juče boravila u posjeti Tivtu. Jasavić se srela i razgovarala sa gradonačelnicom Tivta prof.dr. Snežanom Matijević (DPS) i njenim saradnicima, a posjetila je i kompleks Luštica Bay koji kompanija “Orascom” gradi u Krtolima.

Kako je saopšteno nakon susreta domaćina sa vicepremijerkom, “zaključeno je da benefiti, koji imaju investitori, na dugoročne staze donose značajan broj radnih mjesta i velike prihode.”

Tivat inače, i pored prisustva velikih stranih investitora poput Porto Montenegra, “Orascoma” i “Qatari Diara”, ima najveću stopu nezaposlenosti u Boki, i jednu od najvećih u primorskom regionu Crne Gore.

“Crna Gora nema puno prostora, ali ga mora kvalitetno koristiti i da jednako stranim i domaćim investorima moramo pružiti dobre uslove za efikasan razvoj kako bi se stvorili uslovi za otvaranje radnih mjesta, plaćanje doprinosa državi. Veoma je bitno da su lokalna samouprava, kao i građani Tivta, prepoznali razvoj u investicionom planu kao prioritet te činjenicu da su investitori u Tivtu dočekani na civilizovan način što je svojevrstan podstrek investitorima da i dalje ulažu u našu zemlju.”- istakla je Jasavić dodajući da prostorno najmanja crnogorska opština “ima još dovoljno prostora koji treba valorizovati”.            Ona je poručila da je potrebna “dalja saradnja sa crnogorskom Vladom u dovođenju kvalitetnih investicija, ne samo iz inostranstva nego i domaćih” i da je “potrebno raditi na valorizaciji kroz podsticaj investitora.”

Jasavić je poručila da Vlada očekuje da Qatari Diar do kraja mjeseca izađe sa svojim stavom o planovima i realizaciji projekta na Plavom horizontu. U toj predivnoj uvali koju su Katarci kupili od HTP “Primorje” prije šest godina, nikako da počne obećana izgradnja stambeno-turističkog rezorta od 250 miliona eura, iako su Vlada i Opština do sada ispunili sve želje i potrebe “Qatari Diara”.

Odgovarajući na pitanje novinara, Jasavić je obećala da će se lično angažovati na rješavanju statusa investicije ruske kompanije “Metropol” i privođenju  namjeni ostrva Sveti Marko, naglašavajući da aktivnosti i Vlade i Opštine “na tom planu moraju biti mnogo intenzivnije da bi se utvrdilo zašto je i gdje zastala realizacija tog projekta”.

Vlada je inače, prije nekoliko godina po željama “Metropola” donijela kontroverznu Državnu studiju lokacije za najveće i potpuno očuvano ostrvo u Boki, a kojom je planirana intenzivna betonizacija Svetog Marka, čak i nasipanje nekoliko desetina hiljada kvadrata mora na plićini Tunja, radi izgradnje “turističkog resorta” ranga sedam zvjezdica, vrijednog 450 miliona eura.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije