Potpredsjednica Vlade će provjeriti zašto investitori ne grade

Potpredsjednica Vlade boravila u Tivtu i podržala strategiju njegove dalje „valorizacije“

Jasavic i gradonacelnica Matijevic
Jasavic i gradonacelnica Matijevic

Opština Tivat je najbolji primjer kako treba da izgleda saradnja između Vlade i lokalne samouprave kad je u pitanju privlačenje stranih investicija i njihove realizacije – ocijenila je potpredsjednica Vlade Azra Jasavić (Pozitivna) koja je juče boravila u posjeti Tivtu. Jasavić se srela i razgovarala sa gradonačelnicom Tivta prof.dr. Snežanom Matijević (DPS) i njenim saradnicima, a posjetila je i kompleks Luštica Bay koji kompanija “Orascom” gradi u Krtolima.

Kako je saopšteno nakon susreta domaćina sa vicepremijerkom, “zaključeno je da benefiti, koji imaju investitori, na dugoročne staze donose značajan broj radnih mjesta i velike prihode.”

Tivat inače, i pored prisustva velikih stranih investitora poput Porto Montenegra, “Orascoma” i “Qatari Diara”, ima najveću stopu nezaposlenosti u Boki, i jednu od najvećih u primorskom regionu Crne Gore.

“Crna Gora nema puno prostora, ali ga mora kvalitetno koristiti i da jednako stranim i domaćim investorima moramo pružiti dobre uslove za efikasan razvoj kako bi se stvorili uslovi za otvaranje radnih mjesta, plaćanje doprinosa državi. Veoma je bitno da su lokalna samouprava, kao i građani Tivta, prepoznali razvoj u investicionom planu kao prioritet te činjenicu da su investitori u Tivtu dočekani na civilizovan način što je svojevrstan podstrek investitorima da i dalje ulažu u našu zemlju.”- istakla je Jasavić dodajući da prostorno najmanja crnogorska opština “ima još dovoljno prostora koji treba valorizovati”.            Ona je poručila da je potrebna “dalja saradnja sa crnogorskom Vladom u dovođenju kvalitetnih investicija, ne samo iz inostranstva nego i domaćih” i da je “potrebno raditi na valorizaciji kroz podsticaj investitora.”

Jasavić je poručila da Vlada očekuje da Qatari Diar do kraja mjeseca izađe sa svojim stavom o planovima i realizaciji projekta na Plavom horizontu. U toj predivnoj uvali koju su Katarci kupili od HTP “Primorje” prije šest godina, nikako da počne obećana izgradnja stambeno-turističkog rezorta od 250 miliona eura, iako su Vlada i Opština do sada ispunili sve želje i potrebe “Qatari Diara”.

Odgovarajući na pitanje novinara, Jasavić je obećala da će se lično angažovati na rješavanju statusa investicije ruske kompanije “Metropol” i privođenju  namjeni ostrva Sveti Marko, naglašavajući da aktivnosti i Vlade i Opštine “na tom planu moraju biti mnogo intenzivnije da bi se utvrdilo zašto je i gdje zastala realizacija tog projekta”.

Vlada je inače, prije nekoliko godina po željama “Metropola” donijela kontroverznu Državnu studiju lokacije za najveće i potpuno očuvano ostrvo u Boki, a kojom je planirana intenzivna betonizacija Svetog Marka, čak i nasipanje nekoliko desetina hiljada kvadrata mora na plićini Tunja, radi izgradnje “turističkog resorta” ranga sedam zvjezdica, vrijednog 450 miliona eura.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.