10 C
Kotor

Slušaj online radio

Potpredsjednica Vlade Azra Jasavić u radnoj posjeti Herceg Novom

Potpredsjednica Vlade Azra Jasavić u radnoj posjeti Herceg Novom
Potpredsjednica Vlade Azra Jasavić u radnoj posjeti Herceg Novom

Vlada Crne Gore i Opština Herceg Novi nastaviće intenzivnu saradnju na svim temama koje su od značaja za razvoj grada i građane, zajednički je zaključak potpredsjednice Vlade Azre Jasavić i predsjednice Opštine Herceg Novi Nataše Aćimović.

Jasavić danas boravi u radnoj posjeti Herceg Novom, tokom koje se sastala sa predstavnicima lokalne uprave.

Predstavnici lokalne uprave upoznali su potpredsjednicu Jasavić i saradnike sa aktuelnim temama u našem gradu, onim što je postignuto u proteklom periodu i brojnim aktivnostima koje se realizuju ili su u planu, a među kojima su i projekti od državnog značaja.

Važna tema bile su aktivnosti na donošenju prostorno-urbanističkog plana, čija izrada je povjerena Agenciji za izgradnju i razvoj grada. Jasavić je istakla da je ovaj dokument preduslov za investicioni razvoj i važan zadatak Opštine.

Podsjetila je da su loše privatizacije dovele Novi u nezavidan položaj i razlog su brojnih  izazova sa kojima se grad danas suočava.

„Vlada mora ubuduće potpuno da promijeni odnos prema privatizacionoj politici i radi na priči koja podrazumijeva mnogo kvalitetniju valorizaciju turističkih i privrednih potencijala Herceg Novog“, poručila je potpredsjednica.

Dodala je da tome značajno može da pomogne inicijativnost lokalne uprave, kakvu je Herceg Novi već pokazao.

„Primjer je projekat Porto Bono, gdje je lokalna uprava uspjela da na novskom dijelu Luštice stvori prepostavke za valorizaciju. Želim da pozdravim te aktivnosti i najavim saradnju Vlade i Opštine, u nastavku ove kvalitetne  i transparentne priče“, rekla je Jasavić.

Konststovano je i da se jedan od najvažnijih investicionih projekata Portonovi realizuje zadovoljavajućom dinamikom.

Potpredsjednica Vlade Azra Jasavić u radnoj posjeti Herceg Novom
Potpredsjednica Vlade Azra Jasavić u radnoj posjeti Herceg Novom

„To u perspektivi znači da će taj projekat omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i to vjerujemo prvenstveno za domaću radnu snagu i građane Herceg Novog. Veoma je važno da shvatimo koliko je bitno da budemo konkurentni na tržištu, a to ne možemo bez edukacije. Vjerujem da su aktivnosti koje u tom pogledu preduzima investitor u koordinaciji sa Vladom i lokalnom samoupravom ono što treba pozdraviti“, ocijenila je Jasavić.

Istakla je ličnu i spremnost Vlade da u potpunosti podrži projekat kandidature Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine.

„To je ono na čemu će Vlada zaista sa zadovoljstvom raditi, zajedno sa lokalnom samoupravom. Ako hoćemo da imamo kvalitetnu turističku ponudu moramo imati i kvalitetnu kulturnu ponudu. Vjerujemo da ćemo dobiti priliku da budemo proglašeni Evropskom prijestonicom kulture i da uložimo u realizaciju ovog projekta, jer ćemo tako sasvim izvjesno dobiti  turističku ponudu koja će osigurati da svaki uloženi cent bude u mnogo većoj mjeri vraćen. Vjerujem da Opština, koja je agilno radila na projektu sa ekspertima iz ove oblasti, ima uspješnu misiju da Crnu Goru i region učini prepoznatljivim kroz ovaj projekat. Kultura mora biti ono što nas održava, čini naše trajanje i na kvalitetan način nas vodi u evropsku budućnost“, poručila je Jasavić.

Predsjednica Opštine Nataša Aćimović istakla je da je ovo još jedan od sastanaka čiji su ishod konkretni zaključci i jačanje saradnje. Zahvalila se Vladi na pomoći pri rješavanju brojnih izazova sa kojima se Herceg Novi susreće na putu ka napretku.

„Moram da naglasim podršku koju smo dobili i potpuno razumijevanje. Stalnim intenziviranjem komunikacije produbljujemo saradnju. Opština Herceg Novi ima brojne započete projekte i ovakav odnos sa Vladom nužan je u cilju njihove uspješne realizacije“, rekla je predsjednica Opštine.

Potpredsjednica Vlade Azra Jasavić u radnoj posjeti Herceg Novom
Potpredsjednica Vlade Azra Jasavić u radnoj posjeti Herceg Novom

Kako je zaključila, nedvosmislenu namjeru Vlade da pomogne rješavanje prioritetnih pitanja u Herceg Novom potvrđuje, između ostalog, i spremnost da se kroz saradnju prevaziđe problem u funkcionisanju Dnevnog centra.

Tokom boravka u Herceg Novom potpredsjednica Jasavić će posjetiti i Institut „Dr Simo Milošević“ u Igalu, Bolnicu Meljine, gradilište „Portonovi“ u Kumboru, kao i Dječiji dom „Mladost“ u Bijeloj.

Najčitanije