17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Potpisana Povelja o prijateljstvu Srednjih škola Korčule i Kotora

Potpisivanje povelje
Potpisivanje povelje

Juče je u konferencijskoj sali Srednje škole ”Petra Šegedina” u Korčuli održana svečanost potpisivanja Povelje prijateljstva sa Srednjom pomorskom školom Kotor koju su potpisali Lovre Botica, ravnatelj Srednje škole “Petra Šegedina” i Veljko Botica, direktor Srednje pomorske škole Kotor – prenosi Dubrovačk Vijesnik

U ime domaćina ravnatelj Botica je pozdravio svoga kolegu Veljka Boticu, obojica su djeca Račišća, mjesta poznatog po pomorskoj tradiciji, i 25 profesora Srednje pomorske škole Kotor, koji će u Račišću biti gosti Grada i otoka Korčule ovaj vikend.

Uz njih, svečanost su pratili profesori zaposlenici SŠ Korčula, ravnatelj SŠ Blato Ivo Gavranić i OŠ Korčule i Žrnova Velebit Veršić te Ante Radovanović, gradonačelnik Korčule i načelnik općine Lumbarda, kao i mnogi gospodarstvenici i nositelji rukovodećih funkcija sa otoka Korčule kojima je i pomorstvo u nadležnosti, te u ime Dubrovačko-neretvanske županije Ana Čeović, Viši savjetnik za obrazovanje, kulturu i sport. – Izrijekom osobitog poštovanja, Povelju o prijateljstvu, kao temelj budućoj suradnji naših učenika i profesora, važan je događaj za našu školu, kao i za cijelo područje Korčule i Pelješca – rekao je u pozdravnom govoru prof. Lovre Botica, naznačivši kako suradnja prelazi državne granice u obostranom interesu kako korčulanske, tako i kotorske škole. Tradicija pomorstva jest ono što je stoljećima spajalo Pelješac i Korčulu s Bokom Kotorskom, brojni korčulanski pomorci stekli su obrazovanje u Kotoru – naglasio je prof. Botica.

Ravnatelj Srednje pomorske škole Kotor prof. Veljko Botica  je predstavio njihovu školu s 600 učenika, koja kroz tri pomorska obrazovna programa bilježi 165 godina rada i koja već ima suradnju s pomorskom školom iz Bakra. Obećao je kolegama iz Korčule pomoći svojim iskustvima u obrazovanju pomoraca, spomenuvši i dugu suradnju dva stara grada Kotora i Korčule istih običaja, tradicija i kulture. Simbolično je naznačio razliku poziva pomorca i drugih zanimanja, „jer  životni je poziv teško odabrati danas, za sutra“. – Postoje profesije koje su “moderne” i one koje trenutno nisu popularne, ali tko zna… Jedino je poziv pomorca vječita tradicija. Od Nojeve arke, preko Argonauta, Odiseja, renesansnih moreplovaca, Vespučija, Korčulanina Marka Pola, Kolumba, Kapetana Kuka, ili čuvenog Bokeljskog pomorskog kapetana Ivu Vizina. Poziv pomorca je poseban, traži puno odricanja, apsolutnu posvećenost, ali pruža i mogućnost da budete građani svijeta i ponosni ambasadori svog imena, obitelji i zavičaja, jer srednja pomorska škola je kao da se ukrcavaš na brod kojim ćeš otploviti u izvjesnu budućnost – rekao je ravnatelj Botica.

O budućnosti gradova Korčule i Kotora je govorio korčulanski gradonačelnik Andrija Fabris, koji je pozdravivši Povelju prijateljstva rekao kako će Grad Korčula podržati suradnju uz obrazovanje, te suradnju Korčule i Kotora i Herceg Novog, uz još dva grada Hrvatske, Zadar i Šibenik, koji će  s četiri talijanska grada činiti zajednički projekt kojim talijansko Ministarstvo za kulturna dobra i kulturne aktivnosti želi nizom obrambenih sustava na teritoriju nekadašnje Mletačke republike dopuniti listu pod zaštitom UNESCO-a. Čeović je čestitavši potpisivanje Povelje poželjela uz postignutu  prekograničnu suradnju i uspjeh kroz obrazovanje i stvaranje pomorskog kadra.

Potpisivanje povelje
Potpisivanje povelje

Nakon potpisivanja Povelje prijateljstva, uslijedili su međusobni pokloni. Pomorska škola Kotor je dobila od svojih kolega iz Korčule umjetničku sliku Abela Brčića, dok je korčulanski ravnatelj dobio rijetku Bokeljsku rakiju sa slikom školskog broda Jadran te monografiju uz 165 godina Pomorske škole Kotor, u kojoj je i arhiva Korčule, Bakra, Splita, Zadran i Beča, uz prilog svih učenika koji su završili školu u Kotoru. Gradonačelniku Korčule je uručena umjetnička slika uz motiv Gradskog trga iz samog centra Kotora. Kako jadransko priobalje ne može bez dalmatinske pjesme, tu su ulogu uz zajednički ručak u školskom restoranu kojeg su pripremili učenici ugostiteljskog praktikuma SŠ iz Korčule, vrlo dobro začinili članovi poznate klape ARTI iz Lumbarde, uz bis poznate pjesme „Bokeljska noć“, u kojoj i stihovi mogu potvrditi vrijednost današnjeg događaja: ”Srce jednom mora planut- za sav život za sve dane, mora nekad poslije tuge vjetar nosit naše lađe“.

Tekst i foto : Nikola Perić

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije