Potpisana Kotorska inicijativa o saradnji četiri najznačajnija ljetna regionalna festivala

Kotorska inicijativa
Kotorska inicijativa – foto Boka News

U crkvi Svetog Duha u Kotoru danas je potpisana Kotorska inicijativa, memorandum o saradnji četiri najznačajnija ljetna regionalna festivala: Međunarodnog festivala KotorArt iz Crne Gore, Dubrovačkih ljetnih igara iz Hrvatske, Festivala Ljubljana iz Slovenije i Ohridskog ljeta iz Makedonije.

Memorandum o saradnji potpisali su Ratimir Martinović, direktor KotorArta, Mladen Tarbuk, intendant Dubrovačkih ljetnih igara, Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana i predsjednik Europske asocijacije festivala, i Elizabeta Jankulovska, direktorica Ohridskog ljeta.

Cilj potpisivanja Kotorske inicijative je intenzivnije saradnje među festivalima, te otvaranje prostora za realizaciju zajedničkih projekata i programa, razmjenu projekata i iskustava te jačanje kulturne saradnje među državama potpisnicama, rečeno je.

Kotorska inicijativa
Kotorska inicijativa – foto Boka News

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su ministar kulture Hrvatske Berislav Šipuš, ministar kulture Crne Gore Pavle Goranović i sekretar Direktorata za stvaralaštvo u slovenskom Ministarstvu kulture Matjaž Šekoranja.

Crnogorski ministar kulture Goranović istako je značaj potpisivanja Kotorske inicijative, kazavši da ovu inicijativu promatra kao mogućnost prezentacije crnogorske kulturne ponude u susjednim zemljama.

„Posebno me raduje što je ova inicijativa potekla iz Kotora, grada koji simbolizira suživot i dijalog. Očekujemo od svih potpisnika Kotorske inicijative da ubuduće rade na jačanju suradnje i podstiču druge kulturne subjekte da se i oni povedu ovakvim inicijativama, dodao je Goranović.

Kotorska inicijativa
Kotorska inicijativa – foto Boka News

Hrvatski ministar kulture Šipuš naglasio je kako je ovo važan korak za Crnu Goru i Makedoniju koje se približavaju Evropskoj uniji obzirom ta su Hrvatska i Slovenija njene članice.

Svaki od ovih umjetničkih festivalskih segmenta podsjeća na ono što Evropa već jeste. A to je – Evropa je kultura-kultura je Evropa. Svi ovi naši festivali i sve naše zemlje koje su se ovde danas okupile, svjedoče činjenicu da mi shvaćamo da je kultura dio nas, svake od ovih nacija, ali i dio Evrope, isto tako da je i Evropa sama po sebi kultura. Evropa treba pokazati svoju kulturu i u najtežim situacijama pa i u ovim sada političko kriznim, rekao je ministar Šipuš.

Nama je ovaj sporazum jako bitan jer se Dubrovnik kandidirao za Europsku prijestolnicu kulture 2020., Vrlo su važne i konkretne akcije za jednu takvu kandidaturu, a ne samo lijepo sročeni planovi i prijavnice, kako bi se u Dubrovniku događala evropska kultura u svojoj subspecijalnosti, rekao je intendant Dubrovačkih ljetnjih igara Mladen Tarbuk.

Kotorska inicijativa
Kotorska inicijativa – foto Boka News

„Namjera Kotorske inicijative je ostvarenje boljeg dijaloga i intenzivnije saradnje među festivalima i otvaranje prostora za realizaciju zajedničkih projekata i programa, razmjenu projekata, programa i iskustava, kao i jačanje kulturne saradnje među zemljama potpisnicama. Lično sam zahvalan svima što su se odazvali pozivu prepoznajući potrebu i važnost okupljanja, udruživanja i zajedničkog djelovanja” kazao je Ratimir Martinovića direktor KotorArt-a.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.