Potpisan ugovor o ustupanju tvrđave na Prevlaci, u planu muzej, akvarijum vidikovac…

Potpisan ugovor o ustupanju tvrđave na Prevlaci Općini Konavlama

Potpisan ugovor o korištenju tvrđave na Prevlaci

Zapuštena austrougarska utvrda na poluostrvu Prevlaka od danas je i službeno pod upravom Opštine Konavle. Ministar državne imovine Goran Marić s konavoskim načelnikom Božom Lasićem u Cavtatu je potpisao ugovor o korištenju tvrđave na Prevlaci.

Tako država nekadašnji vojni objekt na rtu Oštro prepušta Opštini Konavle koja će u dogovoru s Društvom prijatelja dubrovačke starine zatim otpočeti obnovu, a planirano je otvoriti muzej austrougarske ratne mornarice s naglaskom na hrvatskoj komponenti.

Tvrđava Punta Oštro
Tvrđava Punta Oštro – foto Boka News

– Prije dva i pol mjeseca započeli smo razgovore o ovom projektu i obećao sam potpisivanje ugovora do Dana Opšine. Danas smo tu, pokazujemo da je Prevlaka simbol hrvatskog prkosa. Ovim činom prekida se stoljetni status Prevlake kao simbola otimanja, nasrtaja i neprijateljstava. Ovim Prevlaka prestaje biti točka neprijateljstva. Na nju dolaze prijatelji iz Društva prijatelja dubrovačke starine koji znaju kako očuvati povijesne vrijednosti, istaknuo je ministar Marić te izrazio nadu da će Prevlaka s novim sadržajem postati najposjećenija tačka Republike Hrvatske.

Tvrđava Punta Oštro – foto Boka News

Načelnik Lasić zahvalio je ministru Mariću koji je, kako je rekao, pokazao da državna administracija može biti učinkovita.

– Nakon 25 godina dobili smo tvrđavu na Prevlaci, napominjem da nije bilo nikakvih imovinsko-pravnih prijepora, ovo je vlasništvo Republike Hrvatske, ustvrdio je Lasić.

Osim muzeja s eksponatima, od odora do oružja i odlikovanja do dijelova brodova, u planu je u kompleksu otvoriti i akvarij s jadranskim ribama, te vidikovcem uz odgovajuće sadržaje za samoodrživost objekta.

Ponta Oštro tvrđava – Ponta Oštro tvrđava – foto Boka News

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i saborska zastupnica Sanja Putica te dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić koji su naglasili važnoat obnove zapuštenog državnog vlasništva u svrhu obogaćivanja turističke ponude.

Pogled na Prevlaku
Photo: Boka News – Prevlaka

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.