10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Potpisan ugovor o organizaciji regate Bari – Herceg Novi – „EST 105 Libera 2017“

Potpisivanje ugovora

Potpredsjednik Opštine Herceg Novi Dragan Janković i predsjednik „CUS Bari“ potpisali su danas ugovor o organizaciji ovogodišnje regate „EST 105 Libera 2017“. Jedriličari će se 28. aprila, 12. godinu zaredom, uputiti iz Barija ka Herceg Novom.

Potpredsjednik Janković istakao je da će lokalna uprava, Agencija za gazdovanje gradskom lukom, lokalna Turistička organizacija i novski jedriličari uložiti maksimalne napore da obezbijede što bolje uslove za učesnike regate.  Istakao je da su ova regata i saradnja sa partnerima iz Barija važni za Herceg Novi.

Takođe, Janković je dodao da će izgradnjom novih marina u naredne dvije godine u našem gradu biti značajno povećan broj vezova, čime će se ostvariti uslov za prihvat većeg broja jedriličara nego što je to sada slučaj. Vjeruje da će to otvoriti prostor za dalji razvoj ove regate, na obostrano zadovoljstvo.

Koordinator regate ispred  „CUS Bari“, Paskvale Triđani kazao je da je „EST 105“ utemeljena na prijateljstvu i posebnoj toplini koju su jedriličari osjetili u Herceg Novom još od prvog uplovljavanja.

Istakao je da svake godine dobijaju sve više zahtjeva za učešće. Imajući u vidu da su kapaciteti novske luke ograničeni, dogovorena je saradnja sa Tivtom koja se pokazala kao dobar koncept.

Terra da mare

Do sada je prijavljeno 68 jedriličara u dvije kategorije. Za dio će odredište biti Herceg Novi, a za dio Tivat. Cilj organizatora iz Italije je da se ova regata širi, da se broj jedriličara svake godine uvećava i da se učvršćuje saradnja sa partnerima iz Crne Gore. „EST 105“ je ušla i u ovogodišnji kalendar Međunarodne organizacije za jedrenje (ISAF).

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i direktor Agencije za gazdovanje gradksom lukom Vladimir Zloković, ispred Turističke organizacije Herceg Novi Tanja Mrkaić, kao i predstavnici Jerdiličarskog kluba „Jugole Grakalić“. Oni su potvrdili da će učiniti potrebne napore kako bi bila obezbijeđena sigurnost plovila i učesnika i topla dobrodošlica na Škveru. Zarad što bolje pripreme događaja oformljen je organizacioni odbor, a u organizaciju će biti uključeni svi hercegnovski jedriličarski klubovi.

Najčitanije