18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Potpisan ugovor o izradi Strategije održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori

Boka kotorska – foto Boka News

Ugovor o izradi Strategije održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori danas su potpisali direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predrag Jelušić i Zoran Kasum, predstavnik Konzorcijuma koji čine “Hotelsko i destinacijsko savjetovanje” d.o.o. Zagreb, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Urbanistički institut Hrvatske d.o.o. Zagreb i Proficiscor d.o.o. Zagreb.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore raspisalo je 3. aprila 2017. godine javni poziv za izradu Strategije održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori, a nakon sprovedenog tenderskog postupka odabran je gore pomenuti Konzorcijum da u roku od 6 mjeseci izradi Startegiju.

Naime, dugogodišnja praksa Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom u upravljanju kupalištima u Crnoj Gori, koja se protokom vremena unapređivala u pogledu načina ustupanja, organizacije i opremanja kupališta dostigla je fazu u kojoj se jasno mogu prepoznati uska grla i nedostaci, s toga je pokrenulo proceduru izrade Strategije održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori sa ciljem da ista obuhavti:

  1. Analizu postojećeg modela upravljanja kupalištima u Crnoj Gori,
  2. Uporednu analizu modela upravljanja plažama u zemljama Mediterana,
  3. Analizu savremenih turističkih trendova i međunarodnih standarda koji se primjenjuju u ovoj oblasti, te
  4. predložiti novu Strategiju koja će usmjeriti dalje upravljanje plažama u Crnoj Gori s fokusom predloga na sledeće oblasti:
  5. Tematiziranje/kategorizacija plaža,
  6. Definisanje kapaciteta i standarda za organizaciju kupališta za svaku kategoriju,
  7. Prijedlog modela ustupanja kupališta na korišćenje, uključujući prijedlog mogućih pristupa u defisanju početnih naknada za ustupanja plaža na korišćenje u skladu sa uspješnim i primjenjivim praksama za Crnu Goru.
  8. Prioritetne mjere za realizaciju Strategije

Strategija se treba u svojim rješenjima fokusirati na uspješne prakse i inoviranje postojećeg modela upravljanja plažama, a kako bi se obezbijedila kvalitetna turistička ponuda, konkurentna sličnim destinacijama u Mediteranu i u skladu s dugoročnom vizijom  turističkog razvoja  Crne Gore.

Vrijednost izrade Strategije iznosi 44.000,00 €.

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije