16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Potpisan ugovor za gradnju prve faze lungo mare staze u Krašićima

Krašići

Opština Tivat potpisala je sa kompanijom „Artek“ iz Podgorice ugovor o izvođenju radova na izgradnji prve faze lungo mare pješačke steze u Krašićima. Posao je vrijedan 735.491 euro sa PDV-om a finansiraće se iz gradskog budžeta.

„Očekujemo da izvođača u posao uvedemo do kraha naredne nedjelje. Na trasi nema nikavih imovinskih problema ili drugih sporova i očekujem da se posao odvija bez zastoja“- kazao nam je danas direktor Direkcije za investicije i razvoj Opštine Tivat Peđa Obradiović. Prema ugooru, „Artek“ ima rok od 90 dana da završi izgradnju oko 400 metaara duge pješačke staze na potezu od zapadnog kraja Krašića na izlazu prema naselju Petrovići, istočno prema centru Krašića.

Na ovu investicijuse već duže vrijeme čeka a ona bi trebalo da postepeno riješi problem sa nelegalnom privatizacijom i betonizacijom obale u u ovom dijelu Tivatskog zaliva. Proteklih godina ovdje su zahvaljujući kontroverznim riješenjima iz Državne studije lokacije „Krašići“ koju je naručila i donijela Vlada, na do tada uskom pojasu prirodne kamenite morske obale ispod trase lokalnog puta za Rose, izgrađene brojne nove privatne luksuzne vile crnogorskih, srpskih i ruskih biznismena i političara. Među njima je i vila bivšeg ministra finansija aktuelnog guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Žugića (DPS) i drugih režimu bliskih tajkuna.

Najveći broj njih je, nakon što su sagradili vile sa temeljima bukvalno u moru, sebi napravio private ponte ispred kuća na koje ne dozvoljava pristup bilo kome, zbog čega su brojni vikendaši iz Krašića koji imaju objekte iznad trase lokalnog puta, proteklih godina u više navrata protestovali jer su skoro potpuno ostali bez nekada javnih i svima dostupnih plaža na ovom dijelu obale Tivatskog zaliva. Vikendaši su čak pred Ustavnim sudom pokrenuli i postupak ocjene ustavnosti DSL „Krašići“ i postupka njenog donošenja, traživši da se u međuvremenu stavi moratorijum na primjenu tog planskog dokumenta koji je rezultirao svojevrsnim urbanističkim hororom i uništavanjem prostora, ali se Ustavni sud ni nakon više od godinu dana od podnošenja te inicijative, o njoj još nije izjasnio.

Krašići

Radovi na izgradnnji lungo mare staze u Krašičima će se vršiti kako na kopnu, tako i u moru do dubine od 2,5 metara. O razmjerama u međuvremenu učinjene uzurpacije obale u Krašićima govori i podatak da će izvođač radova na prvoj trasi lungo mare  staze u tom naselju, morati da prije gradnje sruši i ukloni oko 3,3 hiljade kvadrata nelegalno napravljenih  ponti i terasa, 324 kvadata nelegalnih stepeništa kao i 398 metara dužine bespravno podignutih zidova koji zadiru u trasu obalnog šetališta.

Izvor:S.L

Najčitanije