Potpisan sporazum između JP Morsko dobro i Jadranskog instituta pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti

Kapija plaža Mogren – Morsko dobro

Saradnja između Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom i Jadranskog instituta pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti koja je upsostavljena prošle godine u okviru projekta DELICROMAR,  u  petak 16. juna 2017. godine ozvaničena je Sporazumom o saradnji koji su u petak 16. juna 2017. godine u Zagrebu potpisali  predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kusić i direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Predrag Jelušić.

 Ovim Sporazumom uspostavljena je naučno-stručna saradnja u okviru projekta  „Razvoj suvremenog pravnog i osigurateljnog režima za hrvatske marine – unapređenje konkurentnosti, sigurnosti, sigurnosne zaštite i zaštite morskog okoliša / Developing a Modern Legal and Insurance Regime for Croatian Marinas  – Enhancing Competitiveness, Safety, Security and Marine Environmental Standards (DELICROMAR)“ . Ovaj projekat finansira Hrvatska zaklada za znanost, a  sprovodi ga  Jadranski zavod Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u periodu od 2016- 2019. godine.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom u okviru projekta DELICROMAR učestvovaće u aktivnostima kao što su razmjena podataka i iskustava, učešće u zajednčkim istraživanjima i pripremama naučnih radova iz oblasti pomorstva i zaštite životne sredine mora, te učešće na naučnim i stručnim skupovima, radionicama i edukacijama iz ovih oblasti.

Predstavnici Javnog preduzeća su tokom maja ove godine učetvovali na “Jadranskoj konferenciji o pomorskom pravu” koja se u okviru ovog projekta održala u Opatiji, a u periodu od 29.-30. juna u Splitu održaće se Okrugli sto “Aktuelni pravni izazovi održivog razvoja u jadranskim lukama nautičkog turizma” na kojem će panelista iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom predstaviti izazove u razvoju luka od lokalnog značaja u Crnoj Gori.

Nova kapija na plaži “Mogren I”

U sklopu redovnih aktivnosti na održavanju i uređenju zone morskog dobra, a shodno Planu korišćenja sredstava za 2017. godinu, Javno preduzeće je u periodu od od 18.05 do 16.06 2017. godine izvršilo radove na izradi kapije na stazi prema plaži “Mogren I”, u opštini Budva.

Ugovorom je bilo predviđeno da se izvedu radovi na izradi dva arm-betonska stuba obložena kamenim pločama , a nakon toga postavi gotova – fabrički proizvedena metalna dvokrilna kapija od inox-a, širine 3,40 m i visine 2,00 m sa fiksnim dijelom iznad, visine 40cm na kome je urezan natpis “plaža Mogren”. Na desnom krilu kapije postavljena je info tabla (dimenzija 60cm x 100cm) na kojoj su napisani podaci vezani za bezbjednost prolaza prema plaži.

Ukupna vrijednost radova iznosi 4.771,90 €.

Buđenje ljeta
Podijeli

2 Komentari

  1. Tko se sjetio napraviti tu glupu kapiju i ograničavati pristup obali?! A oni bijeli stupovi od hercegovačkog bijelog kamena su šaka u oko, sa koledž-heliodromima na glavi kao da su upravo diplomirali. Ljeti se u 21h još vidi, ali turisti, da bi bolje vidjeli kip Budvanske plesačice (“Balerine”, kipara Gradimira Aleksića) – trebaju gaziti po škrapama. Tu kapiju treba maknuti. Koncesije na plaže treba ukinuti!

  2. Opet ja. Onaj sjeverni stup na Mogren-kapiji mi toliko ide na nerve.. užas jedan… Liči mi na Teletabisa pri dnu, a pri vrhu na rodu, otanjenog vrata pod pritiskom prirodnih domicilnih kamenova. Nije se nagnuo, ali izgleda debilno. Bogami, da ga mudraci nisu armirali – pao bi on pod pritiskom domicilnog kamenog stanovništva. Asocira me to na armirane a nakrivljene poličare, koje narodni kamenovi ne mogu srušiti jer imaju na glavama armirane heliodrome… Naknadno sam uočio da kamenje sa stijena pada po glavama šetača samo nakon 21h. Eto, baš sam se htio s dragom kupati i valjati po Mogren-plaži oko 23h, ali kamenje pada k’o meteori i asteroidi, pa smo se, umjesto Mogren-plaže, popeli onom odronivom stijenom na Lovćen, to je sigurnije…

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.