17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Potpisan Memorandum o saradnji Crne Gore i Hrvatske u očuvanju podvodne baštine

Nina Obuljen Koržinek i Janko Ljumović

Hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar kulture Crne Gore Janko Ljumović u srijedu su u Zagrebu potpisali Memoranduma o suradnji u području zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine.

Crnogorski ministar Ljumović izjavio je kako je potpisivanje memoranduma nastavak dosadašnje saradnje na područjima koja povezuju Hrvatsku i Crnu Goru.

Ocijenio je kako je posebno vrijedna njegova specifična usmjerenost na zaštitu podvodne kulturne baštine, što ima iznimnu razvojnu dimenziju, koja područje kulture okreće i lokalnim zajednicama, turizmu i održivom razvoju.

Ministrica Obuljen istaknula je kako su se u razgovorima dotaknuli različitih tema – od pitanja očuvanja baštine, suradnje u okviru UNESCO-a  i budućih zajedničkih nominacija do mogućnosti zajedničkoga sudjelovanja u pripremama projekata iz EU fondova, jer kroz različite europske projekte, rekla je, možemo i jednu i drugu državu bolje pozicionirati u području očuvanja baštine, prezentaciji baštine kao kulturnoturističkoga  proizvoda, ali i u svim umjetnostima živoga stvaralaštva.

Odneseno sidro galijuna foto Dragan Gačević

Napomenula je i kako su razgovarali i o suradnji među kazalištima, filmskim projektima, izdanjima hrvatskih autora u Crnoj Gori i crnogorskih u Hrvatskoj.

Spomenuli smo i zajedničku opredijeljenost za hrvatsku zajednicu u Boki Kotorskoj i za crnogorsku manjinu u Hrvatskoj .

Kao vlada pratit ćemo prijateljski i partnerski Crnu Goru prema EU, ne samo kroz konkretne projekte  suradnje, nego i kroz moguću suradnju vezanu uz pristupne pregovore, rekla je Nina Obuljen Koržinek.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije