16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Posjeta fregati Libeccio

posjeta - LIBECCIO
posjeta – LIBECCIO

Fregatu Libeccio italijanske Vojne Mornarice, koja će u luci Zelenika biti naredna dva dana danas su posjetili predstavnici Opštine Herceg Novi, Glavni adminitrator Dobrila Šakotić, savjetnik predsjednice Vladimir Mračević i ispred Kancelarije za međunarodnu saradnju Jelena Prelević, kao i predstavnici crnogorske Vojne Mornarice, kapetani korvete Zoran Ivanovski i Predrag Supić, zamjenica ambasadora Italije u našoj zemlji Antonela Fontana. Njih su na brodu primili kapetan Kristo Salvatore Traeta i vojni ataše u Beogradu za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, Paolo Papalardo.

Za zvanice je upriličena dobrodošlica i prikazan je dokumentarni film o fregati Libeccio, kao i o akcijama u kojima je tokom 35 godina svog postojanja učestvovala. O performansama i mogućnostima broda, predstavnike hercegnovske opštine upoznali su vojni ataše Papalardo i komandant Traeta.

posjeta - LIBECCIO
posjeta – LIBECCIO

Kako je istakla Glavni administrator Opštine Herceg Novi, Dobrila Šakotić, primiti ovakav brod u svoje vode jeste privilegija, uz napomenu da naša zemlja stremi evroatlantskim i NATO integracijama, i da se nadamo inače tradicionalnoj pomoći Italije Crnoj Gori na tom putu.

Uz izraženo lično zadovoljstvo, a ispred Opštine Herceg Novi, Šakotić je sa komandantom Traetom razmijenila prigodne poklone.

posjeta - LIBECCIO
posjeta – LIBECCIO

Fregata Libeccio nalazi se u Zelenici po završetku zajedničke vježbe Adrion Livex 2016., vojnih mornarica Italije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Albanije i Grčke. Prošle godine su u toku antipiratske operacije Evropske Unije ATALANTA, dva oficira Crne Gore bili sastavni dio posade i pružili svoj doprinos uspjehu operacije EU u zalivu Aden, u Arabijskom moru i u blizini obala Somalije.

Danas, kao i sutra, zainteresovani mogu  posjetiti brod u periodu od 15 do 18 sati.

Najčitanije