Portu „opraštaju“ 5,5 miliona komunalija

Lokalna uprava u Tivtu pod pritiskom Vlade i investitora mora da odustane od dijela svojih prihoda

Regent Porto Montenegro

Opština Tivat pod pritiskom Vlade i strateškog investitra „oprostiće“ kompaniji Adriatic Marinas- Porto Montenegro ukupno 5,5 muiliona eura komunalija, pravdajući to ulaganjima Porto Montrenegra u izgradnju infrastrukture, troškovima rušenja objekata nekadašnjeg Arsenala i investicijama u ekologiju. Predlog ugovora o poravanju sa Porto Montenegrom priprema se za narednu sjednicu lokalnog parlamenta koja bi trebalo da bude održana 17.januara, kada bi odbornici trebalo da daju konačno zeleno svjetlo za ovaj kontroverzni aranžman.

Porto Montenegro naime, odbio je da Opštini Tivat plati ukupno 1.599.588 eura komunalija koje su mu obračunate za prvu fazu rezidencijalno-poslovnog kompleksa Regent Pool Club Resudences, odnosno veliki stambeno-poslovni objekat „Aqua“. Ta zgrada ukupne bruto-građevisnke površine 13.000 kvadrata, zavrpšena je i vlansicima predata na ljeto ove godine, a Porto Montenegro je saglasno „Ugovoru o uređivanju međusobnih obaveza u pogledu plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta“, 1.jula bio u obavezi da Opštini Tivat plati prvu od ukupno četiri rate za komunalije, u iznosu od 399.964,5 eura. Po ugovoru koji su 20.aprila potpisali direktor Direkcije za investicije Opštine Tivat Peđa Obradović i Savo Đurović, izvršni direktor firme „PM 1.5“, kćerke-kompanije Porto Montenegra koja je bila fomalni investotor zgrade „Aqua“, druga rata u istom iznosu na naplatu je dospijevala 1.oktobra, treća 1.januara 2018, a posljednja četvrta 1.aprila 2018.

Porto Montenegro međutim, do danas Oopštini Tivat po tom osnovu nije uplatio ni centa jer se komapanija čiji je vlasnik investicioni fond ICD iz Dubaija, pozvala na član 18C „Ugovora o kupovini, prodaji i investiranju u vojnu imovinu MTRZ „Sava Kovačević Tivat i Doma vojske Tivat“ a koji su 28.oktobra 2006 potpisali bivši premijer Milo Đukanović i bivši vlasnik Porto Montenegra – tada kupac Arsenala Piter Mank. Taj član Adriatic Marinasu suštini, omogućava da im se komunalije više ne obračunavaju i naplaćuju sve dok se u Porto Montenegru ne sagradi onoliko ukupne površine objekata koliko ih je bilo u nekadašnjem vojnom brodogradilištu Arsenal, a koje je svojevremeno platilo komunalije za te industrijske zgrade.

U Opštini Tivat nisu htjeli da pristanu na to smatrajući da se nekadašnji jednostavni industrijski objekti, skladišta, čak i nadstešnice koje Porto Montenegtro pokušavao da unese u obračun, ne mogu mjeriti sa luksuznim rezidencijalnim i poslovnim nekretninama koje ta kompanija sada gradi na mjestu Arsenala, te da se komunalije toj firmi moraju obračunati i naplatiti po zakonu. Nakon što je i Vlada stala uz investitora kome je u međuvremenu osim za „Aqua-u“ izdala građevinske dozvole za još dva velika nova rezidencijalno –stambena objekta bez plaćenih komunalija, lokalna uprava Tivta morala je pristati na ovaj kontroverza aranžman i odreći se velikog dijela svojih prihoda. Bez formalno plaćenih komunalija izgrađena je „Aqua“ površine 13.000 kvadrata, gradi se druga slična zgrada nazvana „Baia“ od 11.762 kvadrata, dok je sa njene istočne strane nedavno počela i gradnja još jedne rezidencijalno-poslovne zgradee od 8.580 kvadrata, takođe bez izmirenih komunalija.

Nalaza sudskog vještaka građevinske struke Zorana Filipovića iz aprila ove godine, a koji je tada bio angažovan od Opštine i Porto Montenegra da vještači ulaganja te kompanije u izgradnju nove komunalne infrastrukture na prostoru aktuelnog nautičko-turističkog centra, njene investicije u rušenje objekata bivšeg Arsenala, kao i procjenu površina objekata koji su u Arsenalu postojali prije 1945. a koje je Porto Montenegro takođe tražio da se oduzmu od obračuna površina na koje bi oni trebalo da plate komunalije. Vještak je procijenio da su ulaganja Porto Montenegra u infrastrukturu na toj lokaciji u periodu od 2006. do 2017. bila 5.581.788 eura bez PDV-a, odnosno 6.642.388 eura sa PDV-om. Za rušenje objekata Arsenala Porto Montenegro je uloćio 1.745.717 eura sa PDV-om, a vještak je konstatovao i da su prije 1945. u Arsenalu bila 62 objekta ukuopne površine 36.191 kvadrat.

Vještak je u konačnom, procijenio da bi se po svim tim osnovama, Porto Montenegru trebalo „oprostiti“ ukupno 7,5 muiliona eura komunalija, ali Opština nije htjela da uvaži kompletnu tu cifru pa su se na kraju dvije strane „našle“ na iznosu od 5,5 miliona eura.

Kada se ta cifra bude i formalno otpisala ako na taj aranžman saglasnost daju odbornici, Opština Tivat u katastru bi se trabala uknjižiti kao vlasnik sve u međuvremenu sagrađene nove saobraćajne, vodovodne, elektro i kanalizacione mreže kao i javnih zelenih uređenih površina u Porto Montenegru.

Porto Montenegro

ODRIČU SE DVIJE TREĆINE IZNOSA KOGA SU PRIHODOVALI ZA DESET GODINA

Da su se čudne stvari sa obračunom komunalija u Porto Montenegru dešavale i ranije, pokazuje i prviobitan njihov obračun za „Aqua-u“ i ugovor koji su Opština i „PM 1.5“ za njihovo  plaćanje potpisali još 31.jula 2015. a na osnovu čega je Ministarstvo održivog razvoja i turizma istog dana Porto Montenegru izdalo građevinsku dozvolu za taj objekat. Prema tom ugovoru Porto je lokalnoj upravi trebalo da plati čak 2.479.495 eura, za četvrtinu višee nego što se obavezao novim ugovorom iz aprila ove godine, a koji takođe nije ispoštovao.

Zanimljivo je da je po dokumnenaciji sa sajta MORT-a, u vrijeme dok se sa lokalnom upravom „natezao“  i na sve načine izbjegavao da plati milionske iznose na ime komunalija za nove objekte, Porto Montenegro pristao da Opštini ipak izvrši makar jednu simbolično malu uplatu po istom osnovu. Name, ta kompanija je u julu ove godine dobila građevinsku dozvolu da dogradi i prošri pet terasa na objektu hotela „Regent“ u ukupnoj površini nešto većoj od 70 kvadrata. Za te minorne radove Porto je, sudeći porema pratećim aktima građevinske dozvole,  Opštini je u junu ove godine uplatio simboličlan iznos novca na ime komunalija.

Inače, prema nalazu vještaka, ukupan prihod Opštine Tivat na ime komunalija od Porto Montenegra od 2006. do početka 2017.iznosio je 7,34 miliona eura.

4 Komentari

  1. E kad je ovako neka Mariji povrate kaznu od 300 Eurića a mali Kan kan izgleda ne mora vrćat ono ispod trprze što su im dali ovi Mankijevci i tako nikome ništa jedino su PRVI u plusu njih su namirili unaprijed. Sve je isto SAMO NJEGA NEMA ali on nije pripisivao sinovima kao ovi prvi,drugi i pomalo treći sve su NAM ponijeli ovi prvi,drugi i pomalo treći…neosta ništa onijema OKUPATORIMA KARA KARAĐORĐEVIĆIMA…ni plaže ni kuće…

  2. Evo cu ja podic kucu na mjesto stare rusevine. Bice iste kvadrature, pa cu trazit i ja da ne placam komunalije.

    Eto to je Mikas potpisao. Korupcije nidje,a? Ma e, kako ne.

  3. Bravo za upravu opstine tivat sve pohvale bas su jaki a trenutno mozda i naj jaci u drzavi.
    Otpisali milione pod pritiskom a gradjanima nabili da placaji za legalizaciju bez povlastica koje inace obracunavaju u opstini tivat nece da odbiju nesretnicima za rjesavanje stabenog pitanja nece da daju povlasticu popusta ako se plati u roku 7 dana od donosenja rjesenja itd.Sram vas bilo gube jedne sram vas bilo prozivate ove i one prije vas a sto vi radite sram vas bilo.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.