16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U Portonovi uložili 221 milion

Portonovi

Kompanija Azmont Investments je od ulaska na tržište, 2012. godine, u rizort Portonovi investirala 221 milion eura, saopštio je njen izvršni direktor Rašad Alijev i dodao da se do potpune realizacije projekta očekuju ulaganja od 650 miliona eura.

 „Podsjećanja radi, ugovorna obaveza je da u prve četiri godine investiramo 52 miliona eura, odnosno 258 miliona eura za osam godina“, rekao je Alijev u intervjuu agenciji Mina-business.

On je, komentarišući aktivnosti na realizaciji projekta, rekao da su grubi radovi na Portonovi Marini završeni i da Marina privlači sve više pažnje.

„Kao dio radova u sklopu prve faze projekta, pored Marine, glavni strukturni radovi na Donjem naselju, ali i Marina apartmanima i Ribarskom naselju su završeni. U ovom dijelu i prve zgrade dobijaju svoj konačni izgled jer je postavljanje krovova i rad na fasadama u toku. Uporedo sa ovim, nastavljamo da radimo na pripremnim radovima i temeljima za prvi One&Only u Evropi“, kazao je Alijev.

Prema njegovim riječima, čak i u ovoj fazi, kada je Portonovi gradilište, projekat je prepoznat kao novi crnogorski dragulj.

„Ovo je velika odgovornost za nas, ali i podstrek da ga realizujemo shodno planovima i osiguramo njegov rast i razvoj na duge staze. Naredne godine nas očekuje i početak rada, a samim tim i mnogo stvari koje dolaze sa otvaranjem rizorta. Pormocija Crne Gore kao destinacije i Portonovog kao njenog dijela je veoma važna i stoga smo sa ovim aktivnostima počeli prošle godine“, saopštio je Alijev.

On je podsjetio da su u kompanije više puta naglašavali da je njihova ambicija da postave standarde ne samo u Crnoj Gori već i šire.

Rashad Aliyev

„Sve ovo će biti velika promjena i značajno doprinijeti Crnoj Gori kao državi, a naš rizort pozicionirati na svjetskoj mapi. Portonovi je projekat gdje investiramo, stvaramo i razvijamo u svim fazama. Kao takav, on ima svoju specifičnu dinamiku i mijenja se kako bi odgovorio na potrebe ciljne grupe“, objasnio je Alijev.

Na taj način će, kako je naveo, biti atraktivan ljudima koji žele da dođu i otkriju ne samo njega, već i Crnu Goru.

Na pitanje koji su najveći problemi sa kojima se kompanija suočava u toku realizacije projekta Portonovi, Alijev je odgovorio da sve to posmatraju više kao izazove i čine sve da se oni riješe.

“Jedan od glavnih izazova svakako jeste infrastruktura generalno, pa u ovom dijelu ima jako puno prostora za rad i za napredak ako se krećemo ka tome da smo visokoelitna destinacija. Veoma smo srećni što vidimo sve više letova ka i iz Crne Gore. To je svakako samo jedna puzla i mnogo više treba raditi na ovom polju kako bi putevi i konekcije bile bolje”, smatra Alijev.

Jedan od izazova koji u kompaniji vide su i ljudski resursi koji mogu podržati rad ne samo rizorta Portonovi, već i drugih ključnih igrača u ugostiteljstvu u Crnoj Gori.

“Kako bismo doprinjeli razvoju ljudskih resursa, kao kompanija smo prošle godine podržali osnivanje Akademskih studija za međunarodno hotelijerstvo i menadžment na UDG-u. To je zajednički projekat kompanije Azmont Investments, UDG-a i poznate međunarodne visokoškolske ustanove za hotelijerstvo i menadžment Vatel”, kazao je Alijev.

Portonovi by Azmont Investments – budući izgled

Pored finansijske podrške u iznosu od 250 hiljada eura za kupovinu franšize od Vatela kojom se obezbjeđuje franšiza za Akademske studije za međunarodno hotelijerstvo i menadžment na UDG u narednih 11 godina, kompanija Azmont Invesments odlučila se za finansiranje i stipendijskog programa.

Program je prvenstveno namijenjen budućim visokoškolcima iz Boke Kotorske, gdje će u prednosti biti kandidati iz Herceg Novog.

“U ovoj i prošloj godini kompanija Azmont Invesments je podržala ukupno devet studenata sa 60 hiljada eura i na taj način doprinijela pripremi nove generacije mladih ljudi koji sebe vide kao uspješne profesionalce u ugostiteljstvu, turizmu i hotelskom menadžmentu”, dodao je Alijev.

On smatra da je potrebno više investirati i to ne samo investitori i kompanije koje u Crnoj Gori razvijaju projekte, već i Vlada.

„Ovo je posebno važno u dijelu marketinga i promocije kroz koje treba stvoriti svijest i percepciju da je Crna Gora luksuzna destinacija. Ipak, želimo da pohvalimo rad crnogorske Vlade koja je od obnavljanja nezavisnosti, prošle godine radila i doprinjela da cijela država ojača ekonomiju, uz fokus na turizam i razvojne investicije koje doprinose ljepoti ovog dijela Jadrana”, rekao je Alijev.

Portonovi

Komentarišući ranije najave da će se u projekat Portonovi uključiti novi partneri, Alijev je saopštio da je Azmont Investments glavni investitor projekta Portonovi i da okuplja oko sebe tim respektabilnih partnera.

„Vjerujemo da je ovo jedini pravi način da stvorimo uspješan rizort koji će se pozicionirati u regionu, ali i šire. Nalazimo se u finalnoj fazi pregovora i potvrde novog partnerstva sa poznatom međunarodnom kompanijom koja dijeli našu viziju i spremna je da vodi Portonovi Marinu kao integralni dio rizorta na efikasan način, postavljajući nove standarde u ovoj industriji“, kazao je Alijev.

Na pitanje da prokomentariše spekulacije o mogućem ustupanju projekta Portonovi drugoj kompaniji, Alijev je rekao da su posvećeni Portonovi projektu i da su srećni što su ovdje.

“U ovom trenutku, za nas to nije opcija. Naš tim predano radi na širenju i jačanju prisustva u Crnoj Gori koja je kao aktraktivno tržište među liderima u Evropi. Pet godina je kako smo ovdje i vjerujemo da smo uradili dosta. Kao kompanija, poznati smo najprije kao investitor Portonovi projekta”, objasnio je Alijev.

On je dodao da biti u Crnoj Gori za njih znači mnogo vise.

“Ovdje smo i da podržimo i doprinesemo lokalnoj zajednici kroz društveno odgovorno poslovanje. Prošle godine našem poslovnom portfoliju smo dodali i banku pod nazivom Nova Banka”, zaključio je Alijev.

 

Najčitanije