17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Porto Montenegro sponzoriše lokalne timove za regatu „Tisuću otoka“

Regata
Regata

Četvrta po redu velika međunarodna regata „Tisuću otoka“ (Thousand Islands Race), koju organizuju Jahting klub Porto Montenegro (PMYC) JK SCOR Rijeka i Udruženje VAL iz Rijeke, biće održana od 15. do 25. septembra, u klasi ORC i MOCRA- saopšteno je danas iz Porto Montenegra.

„Ove godine PMYC nudi posebnu nagradu za najbolje rangiranu jedrilicu na prvoj etapi regate, kojoj je matični vez u Crnoj Gori. Nagrada je besplatan vez u marini Porto Montenegro od septembra 2016. do septembra 2017. godine, koji uključuje i članstvo u Porto Montenegro Jaht klubu. Uz to, Jahting klub Porto Montenegro sponzorisaće učešće i dva lokalna jedriličarska tima, odnosno dvije jedrilice, na ovoj regati.“- kazala je PR koordinatorka Porto Montenegra Kristina Škanata.

Na manje od mjesec dana od početka ove jedinstvene jedriličarske trke, dolazak je potvrdilo preko 20 skipera sa jedrilicama iz Velike Britanije, Austrije, Njemačke, Litvanije, Čilea, Italije, Švajcarske, Češče, Slovačke, čime se još jednom potvrđuje međunarodni imidž ove regate.

Regata „Tisuću otoka“ održava se u nepromijenjenom formatu, odnosno jedri se u dvije etape. Prva startuje u Rijeci 18. septembra – flota krstaša prolazi više od 1.000 jadranskih ostrva, pri čemu jedrilice prolaze pored osrtva Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Svetog Andriju, kako bi došle do cilja, u Tivat. Uzduž rute od 277 nautičkih milja, flotu čekaju tehnički izazovi navigacije između ostrva i kanala hrvatske obale i zaliva Boke Kotorske, ali isto tako i nagrada iznenađujućom ljepotom ovog fjorda.

Regata tisuću otoka
Regata tisuću otoka

Nakon dodjele nagrada za prvu etapu u Porto Montenegru 21. septembra, flota startuje u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu. U akvatorijumu Bokokotorskog zaliva, 21. septembra održaće se i regata pod nazivom „Hiljadu ostrva +2“, u organizaciji Jahting kluba Porto Montenegro, kada će jedriličari iz Tivta imati priliku da jedre sa učesnicima međunarodne jadranske regate, oko dva bokeška ostrva.

„Izbor kursa u ovom navigacijskom takmičenju je izazov i tajna pobjede – umijeće je odabrati jedriti uz obalu ili na otvorenom moru, procijeniti gdje su najpovoljniji vjetrovi i struje i otkriti odlučujujuće faktore da na cilj stignu prije ostalih – to ne mora biti najkraći kurs dužinom, samo treba biti najbrži. Regata „Tisuću otoka“ ostrva jedri se na jednom od najboljih kurseva koje priroda može pružiti. Takmičenje zahtijeva česte izmjene u kombinaciji jedara u danonoćnoj navigaciji i vjerujemo da je upravo to odlika off shore jedrenja.“ -istakao je predsjednik organizacijskog odbora regate, Neven Baran.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije