18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Porto Montenegro – prototip „Seabin“ čistača pušten u pogon

Praznjenje seabin uredjaja

Na molu 2 marine za mega-jahte Porto Montenegro u Tivtu danas je instaliran i pušten u probni pogon prvi „Seabin“ uređaj za automatsko prikupljanje plutajućeg otpada sa površine mora.

Riječ je o automatskom električno-hidropneumatskom uređaju koji se postavlja uz gat marine na mjestima gdje morske struje i vjetrovi nanose najviše plutajućeg otpada, a kojeg onda ovaj sistem metodom sukcije, sam privlači i sakuplja u posebnu kantu za otpatke koju potom radnici marine periodično prazne.

Porto Montrenegro koji je lani potpisao Memorandum o saradnji sa „Seabin“ projektom i postao njegov ambasador, jedina je marina u ovom dijelu svijeta koja je dobila taj novi sistem. Ispitivanje prototipa uređaja kojeg su osmislila dvojica australijskih surfeta i  zaljubljenika u more i nautiku, u Tivtu će trajati tri mjeseca, a sve u međuvremenu evidentirane primjedbe i sugestije za unapređenje uređaja, biće primijenjene na serijskim proizvodima koji će se uskoro početi praviti u fabrici u Francuskoj. Nakon ispitivanja prototipa, u akvatorijumu marine Porto Montrenegro na jesen će biti instalirano još pet „Seabin“ uređaja.

Prototip Seabin uređaja u Porto Montenegru

„Pitanje narastajućih količlina raznih vrsta otpada koji pluta morem, prvenstveno plastike, jedan je od gorućih globalnih ekoloških problema. Konstruktori „Seabin“ uređaja nakon skoro tri godine rada i dizajniranja, došli su do koncepta uređaja koji može pasivno da uklanja takav otpad iz akvatorijuma luka i marina. Mi smo se sa velikim zadovolkjstvom uključili u ovaj projekat jer on ne samo da doprinosi konkretnom čišćenju mora od otpada, već ima i mnogo veći edukativni i značaj u smislu podizanja svijesti javnosti o ovom globalnom ekološkom problemu.“- kazao je „Vijestima“ juče direktor marine Porto Montenegri Toni Braun, dodajući da je u realizaciju „Seabin“ projekta u tom nautičkom centru uključana i ovdašnja međunarodna škola Knightsbridge School International Montenegro. Njeni učenici po nadzorom profesora naime, redovno će pratiti funkcionisanje uređaja i evidentirati sadržaj i količine otopada sakupljenog u „morskoj korpi za smeće“.

„Namjeravamo da im nabavimo i skener za bar-kodove, kako bi učenici mogli skenirati te kodove sa ambalaže i drugog plastičnog otpada koji se baca u more i sakupi u „Seabinu“, i na taj način spoznati i porijeklo tog otpada. Konačni cilj je da ljudi shvate da se ništa ne bi smjelo bacati u more“- istakao je Braun. On je dodao da „Seabin“ nije definitivno riješenje problema plutajućeg otpada, ali svakako jeste doprinos njegovom smanjenju i podizanju nivoa ekološke svijesti kada je potreba zaštite mora u pitanju.

Toni Braun

Inače, Porto Montenegro već nekoliko godina ima posebno određene članove svog marina-tima koji ručno, sakupljanjem otpada sa površine mora iz gumenog čamca, čiste akvatorijum marine, a godišnje se na taj način znalo prikupiti i do 5 tona raznog smeća.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije