8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

U Porto Montenegro pristalo skoro 1,6 hiljada jahti

Porto Montenegro

Tokom tri ljetnja mjeseca glavne nautičke sezone od 1.juna do 1. septembra, u marinu Porto Montenegro u Tivtu uplovilo je ukupno 1.559 jahti.

To je, rema riječima PR menažera Porto Montenegra Danila Kalezića, za nijansu bolji rezultat nego lani kada je u istom periosu uz gative najveće marine u Crnoj Gori pristalo 1.556 brodova. Prosječna popunjenost ukupno 450 vezova sa kojima raspolaže Porto Montenegro, ovog je ljeta iznosila preko 90 odsto.

„Što se podade i putbika na jahtama tiče, taj broj ove godine na osnovu procjena iznosi oko 17 hiljada.“- kazao je Kalezić, dodajuči da je najveća jahta koja je ove sezone pohodila Porto Montenegro bila 106 metara duga „Amadea“. Poredtoga, uz gatove tivatske marine ovog su ljeta pristajali i neki veoma interesantni ili specifični brodovi, poput  79 metara dugog oldtajmera iz 1921. godine, brida „S.S. Delphine“, jedine jahte na svijetu koju i dan-danas pogodni klasični klipni parni stroj.

Iako su i ove godine po brojnosti prednjačile jahte sa britanskom i klijentelom iz SAD koje viju razne tzv. zastave pogodnosti poput Kajmanskih ostrva ili Bermuda, u Porto Montenegro dolazili su i posjetioci sa jahtama iz Italije, Francuske, Rusije, Turske, Grčke, Ujedinjenih Arapskih Emirata i mnogih drugih zemalja. Zvanično, najviše brodova bilo je pod zastavom Velike Britanjije – njih 175, potom Malte 153, Hrvatske i Crne Gore sa po 144, te SAD sa 130 jahti

Kraj špica nautičke sezone označiće predstojeći, sada već tradicionalni sajam jahting čareter industrije MYBA Pop-Up Superyacht Show koji će se u Porto Montenegru održati od 8.do 10.septembra. Prema  najavama, na treće po redu izdanje ove manifestacije će doći dvadesetak super i mega jahti koje se iznajmljuju u regionu istočnog Mediterana i Jadrana, kao i preko 80 predstavnika čarter-agencija, pomorskih brokera,  strulnjaka za osiguranje i pružanje drugih vrsta usluga u jaht-čarter industriji.

Izvor:S.L

Najčitanije