15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Porto Montenegro otpušta radnike

Porto Montenegro
Porto Montenegro

Kompanija “Adriatic Marinas” (AM) koja gazduje Porto Montenegrom u Tivtu juče je podijelila 13 otkaza svojim radnicima.

“Bez posla iznenada ostalo 13 osoba, a šuška se da je za naredne dane spremljeno još 25 otkaza.”- kazala je jedna od otpuštenih radnica koja je insistirala na anonimnosti.

Prema njenim riječima, noć ranije, mejlom je pozvana na sastanak na kome će, kako se ispostavilo, dobiti iznenadni otkaz.

“Pod nos mi je samo stavljen ugovor o sporazumnom prekidu radnog odnosa, iako sam imala dobar ugovor o radu i tu radim od osnivanja firme. Slično se desilo sa ostalim kolegama i koleginicama. Na poslu su ostale osobe koje su prije par nedjelja počele sa radom.”- rekla je sagovornica koja je aktuelni ugovor o radu sa AM sklopila neposredno prije novogodišnjih praznika, sa rokom važenja na šest mjeseci.

“Postavlja se pitanje kakva je to firma koja nema viziju svoga poslovanja niti u tri mjeseca , a kamoli tri i više godina. Razlog otpuštanja koji nam je saopštena je navodna nerentabilnost, gubljenje ruskog tržišta i slično.”- istakla je sada već bivša radnica elitnog nautičkog centra čiji je većinski vlasnik Piter Mank.

Iz PR službe Porto Montenegra potvrdili su nam otpuštanje, objašnjavajući da je to urađeno zvog potrebe da „preraspodjelimo raspoložive ljudske resurse na mjesta gdje će oni dati najbolje rezultate u promjenljivim poslovnim okolnostima na trištu“.

„Na žalost, to znači da smo morali da otpustimo 13 prekobrojnih zaposlenih što je reakcija na novu realnost našeg biznisa. Žao zbog toga, ali sa druge strane, mi sa njima već blisko sarađujemo da im nađemo nove poslovne mogućnosti unutar naselja Porto Montenegro ili kod naših partnerskih kompanija i agencija za zapošljavanje. Nadamo se da ćemo uz naš naporan rad, biti u poziciji da im nađemo nova radna mjesta u narednom periodu.“- saopšteno je iz AM.

Iako Mankovu kompaniju crnogorska vlast predstavlja kao velikog poslodavca, svih nešto manje od 300 radnika u Porto Montenegru, su zaposleni privremeno. Niko od njih nema ugovor o radu na neodređeno vrijeme, već su svi angažovani na osnovu ugovora na određeno na rok od šest mjeseci. To Porto Montenegru omogućava aktuelna legislativa koja ga tretira kao “projekat u razvoju”, a ne klasičnu firmu-poslodavca, pa mu ne propisuje obavezu da nakon dva ugovora na određeno, svojim zaposlenima da ugovor o radu za stalno. Ugovori o radu u Porto Montenegru stoga se po pravilu, obnavljaju pred 1.januar i 1.jun, a zaposleni u međuvremenu bivaju stalno procjenjivani kako od nadređenih, tako i od klijenata elitne marine, pa im očuvanje radnog mjesta nikada nije sigurno. U Porto Montenegru inače, ne postoji sindikat.

Porto Montenegro – Moramo slijediti prilike na tržištu

“Mi smo projekat čji prioriteti moraju slijediti promjene na tržištu. Stoga sa novim tražnjama na tržištu i promjenama poslovne klime, svake sezone mi prilagođavamo i preraspoređujemo naše ljudske resurse, onamo gdje su oni najneophodniji.”- rekli su iz AM dodajući da će uskoro početi sa sezonskim zapoljšavanjem dodatne radne snage.

“U aprilu ćemo organiozovati naš već tradicionalni dan za regrutaciju zainteresovanih kandidata. Hotel “Regent”, rezidencijalni kompleks “Ksenija” , bazen “Lido” i više od 60 lokala unutar naselja Porto Montenegro, tako će zaposliti još par stotina ljudi, većinom iz Tivta i Boke Kotorske.”- obećavaju iz AM.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije