15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Porto Montenegro na vrhu liste od deset novih ekskluzivnih svjetskih marina

Porto Montenegro - marina
Porto Montenegro – marina

Nautički centar Porto Montenegro u Tivtu na vrhu je liste od deset novih ekskluzivnih svjetskih marina, prema mogućnostima prihvata najnovijih ultraluksuznih velikih jahti. Listu od 10 novih marina koje u posljednje vrijeme sve više predstavljaju konkurenciju etabliranim mediteranskim marinama poput italijanskog Porto Ćerva ili španskog Puerto Banusa, sačinio je uticajni portal „Yachting Pages“.

Činjenica da nakon upravo okončane izgradje druge faze te marine, Porto Montenegro na vez može prihvatiti i giga-jahte dužine čak do 250 metara, tivatski nautičlki centar svrstao je na prvo mjesto ove liste.

„Smješten u slikovitom okruženju zaliva Boke Kotorske čiji je dio pod UNESCO-vom zaštitom, sa njenom raznolikom i interesantom obalom i planinskim vrhovima u zaleđu, Porto Montenegro ubrzano postaje jedna od najatraktivnijih novih marina u Evropi. Nakon najnovijih građevinskih zahvata, ova marina sada nudi mogućnost veza i za jahte dužine čak do 250 metara. Sve to kompletirano je smještajnim i uslugama trgovine i zabave u čitavom naselju koje okružuje marinu, luksuznim hotelom „Regent“ od 5 zvjezdica i čitavim nizom restorana, barova i prestižnih butika. Porto Montenegro nudi i mnogo mogućnosti za zabavu i drugih usluga za članove posadi jahti, sa preko 50 trgovina i ugostiteljskih objekata, sportskim sadržajima, noćnim i klubom za posadu, te nizom raznolikih dešavanja i organizovanim izletima u okruženju. Ova marina ima i profitabilne ekonomske prednosti jer se nalazi van EU poreskog i carinskog sistema, a klijentima nudi i snabdijevanje gorivom oslobođenim carine, akcize i poreza, granični i carinski prelaz, kao i usluge popravke jahti koje će uskoro biti kompletirane posebnim remontnim brodogradilištem u neposrednoj blizini.“- piše „Yachting Pages“.

Porto Montenegro - marina
Porto Montenegro – marina

Na drugom mjestu njihove liste je marina One Ocean Port Vel u Barseloni u Španiji koja može primiti jahte dužine do 190 metara, a na trećem mjestu je Grand Harbour Marina u Valeti na Malti, gdje se mogu vezati jahte dužine do 135 metara. Slijede Vilanova Grand Marina u Barseloni (120 metara), Limassol marina na Kipru (110 metara), Palmarina Bodrum u Turskoj (105 metara), Marina di Stabia u Italiji (100 metara), Christophe Harbour na ostrvu Sent Kits u Karibima (91 metar), ACI Marina Split u Hrvatskoj (90 metara) i Marina di Loano u Italiji koja može primiti brodove dužine do 77 metara.

„Od Port Hercule u Monaku preko Puerto Banusa u Marbelji, te Porto Ćerva i Portofina u Italiji, postoji određeno osjećanje supremacije među istorijski popularnim i dokazanim marinama za superjahte na Mediteranu. Ipak, budući da broj takvih velikih brodova svakodnevnmo raste, kao i želje njihovih vlasnika i čak posade, da istražuju i iskuse nove destinacije širom svijeta, pojavljuje se i sve veći broj marina za superjahte koje se sve više pozicioniraju kao veliki izazivači i konkurencija dosadašnjem spisku elitnih nautičlkih destinacija.“- piše „Yachting Pages“, detaljno predstavljajući svaku od 10 novih top-spot svjetskih marina koje predvodi tivatski Porto Montenegro.

Porto Montenegro - marina
Porto Montenegro – marina

Inače, najveća jahta na svijetu trenutno je 180 metara dugi „Azzam“ koji pripada vladajućoj porodici Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok je u gradnji još i veća jahta, čak 222-metra dugi brod nazvan „Double Century“. Ovaj 770 miliona dolara vrijedan brod kada bude završen, komotno će moći da se smjesti u Porto Montenegru, ukoliko to budu željeli njegovi za sada neimenovani vlasnici.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije