16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Porto Montenegro – izložba Mersada Berbera

Djelo Mersada Berbera

Izložba jednog od najvećih likovnih velikana Balkana Mersada Berbera, biće svečano otvorena konceptualnim ART koktelom,  u petak, 23. juna sa početkom u 20 sati u galeriji Gayo u nautičkom naselju Porto Montenegro.

Poznat po svojim velikim platnima i mješovitim tehnikama – iznimno plodan Berberov opus razvijao se u minulim decenijama kroz stvaralačke cikluse rađene u klasičnim likovnim tehnikama: ulje na platnu, crtežu i grafici. Likovna kritika je iščitavala u njegovom stvaralaštvu autentičnog pjesnika Bosne u kojem je narativna komponenta prepoznatljivog tematskog ishodišta oblikovna specifičnom likovnom izražajnošću.

Berber, inspirisan nekim od najpoznatijih evropskih umjetnika od renesansne do art nouveau-a, u svoje radove unosi svu ekspresivnost i intrigantan talenat – posebno poglavlje u Berberovom djelu čine ciklusi posvećeni velikim evropskim majstorima kista s kojima je izgrađivao likovni dijalog istaknuvši njihove vrijednosti u kontekst vlastitoga rukopisa: “Hommage Velasquezu“(1976.) ili „Hommage Vlahi Bukovcu“(1993. -2003.) i dr – ljubitelji umjetnosti u Tivtu imaće priliku da uživaju baš u nekim djelima iz ovih ciklusa.

Djela Mersada Berbera, jednog od najpoznatijih bh. slikara i grafičara, rođenog 1940. godine u Bosanskom Petrovcu, nakon njegove smrti, su dio bogate privatne kolekcije njegove porodice, a mnoga su dio muzejskih i privatnih zbirki širom svijeta – izložbi će prisustvovati i njegov sin Ensar Berber.

Mersad Berber izlagao je u muzejima galerijama na prostoru bivše Jugoslavije te s jednakim uspjehom u velikim evropskim, američkim, ruskim kulturnim centrima: Hamburgu, Minhenu, Londonu, Parizu, Firenci, Madridu, Barseloni, Istanbulu, Krakovu, Njujorku, Moskvi. Između ostalog, njegovo djelo uvršteno je i u kolekciju Tate Gallery 1984. godine.

Najčitanije