15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Porto Montenegro i Luštica Bay predstavljeni na Crnogorskom investicionom forumu u Milanu

Predstavnici Lustica Developmenta i Porto Montenegra sa Pocasnim konzulom Crne Gore u Milanu Dolly Predović na Forumu
Predstavnici Lustica Developmenta i Porto Montenegra sa Pocasnim konzulom Crne Gore u Milanu Dolly Predović na Forumu

Najznačajniji investicioni projekti u turizmu u Crnoj Gori, Porto Montenegro i Luštica Bay predstavljeni su na Crnogorskom investicionom forumu u Milanu, u okviru Univerzalne svjetske izložbe EXPO Milano 2015.

Forum su organizovali Privredna komora Crne Gore, Vlada Crne Gore i crnogorski paviljon Expo Milano 2015, u saradnji sa privrednom komorom Milana i italijanskim paviljonom EXPO Milano 2015. Forum je okupio predstavnike kompanija-članova Privredne komore Italije, Privredne komoreMilana i kompanija  koje su tokom prethodnih četiri mjeseca trajanja EXPO-a  izrazili konkretno interesovanje za ulaganja u Crnu Goru. Forumu su prisustvovali i visoki predstavnici paviljona zemalja učesnica EXPO-a.

Kompanija Adriatic Marinas predstavila je svoj projekat matične luke za superjahte i luksuznog nautičkog naselja Porto Montenegro dok je kompanija Luštica Development prezentovala projekat novog turističkog centra na Jadranu, Luštica Bay, čija vrijednost je procijenjena na 1,1 milijardu eura – navodi se u zajedničkom saopštenju.

Investicije kao jedan od ključnih pokretača razvoja Crne Gore nalaze se  u fokusu foruma sa ciljem  da se italijanskim i ostalim investitorima predstave razvojni investicioni projekti u Crnoj Gori iz oblasti svih grana ekonomija, među kojima je primarno i turizam.

„Za samo sedam godina, od makete u svrhu prezentacije projekta, Porto Montenegro se razvio u luksuzni brend i najprosperitetniju investiciju u Crnoj Gori, u koju je do sada uloženo preko 396 miliona eura. Otvaranje spektakularnog hotela „Regent Porto Montenegro Hotel & Residences“, jedinstveni lifestyle događaji, regate, koncerti i izložbe internacionalnih umjetnika i međunarodna škola „Knightsbridge“, samo su neki od razloga zašto ova investicija nosi epitet vodeće u segmentu turističkog proizvoda Boke Kotorske i Crne Gore kao jahting destinacije, istakao je PR menadžer Porto Montenegra Danilo Kalezić.

Expo-2015
Expo-2015

Novi centar na Jadranu, Luštica Bay planiran je da ponudi sedam hotela, 2 marine sa 226 vezova, prvi profesionalni golf teren sa 18 rupa u Crnoj Gori, sa potpisom Gerija Plejera preko 1.000 apartmana, preko 500 vila i gradskih kuća, gradski centar i sportske sadržaje, sve to smješteno u srcu netaknute prirode i spektakularnom pejzažu crnogorske obale.

„Već smo primili prve stanovnike, a svi radovi u marini i na objektima se odvijaju planiranom dinamikom“- saopštio je Miloš Jeknić iz sektora prodaje Luštice Development.

Dvije vodeće inostrane investicione kompanije koje posluju u Crnoj Gori tvrde da Boka Kotorska ima povoljan ekonomski okvir za investitore, prije svega kada su u pitanju poreske stope, nakon najvećeg prirodnog resursa – ljepote, nautičke istorije i potencijala za razvoj.

„Ta vrsta pogodnosti značajna je stimulacija za vlasnike brodova i jahti, koji biraju marinu i naselje Porto Montenegro kao destinaciju za matičnu luku svojih plovila ili kupovinu nekretnina. Vlasnici jahti iz Rusije, Velike Britanije i mnogih drugih evropskih zemalja, kao i iz Australije i SAD-a, zakupili su vez za narednih 15 – 30 godina, u marini koja je samo na 10 minuta udaljena od frekventnog aerodroma u Tivtu.“- stoji u saopštenju.

Izvor:S. L.

Najčitanije