17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Porto Montenegro – Filatelistička izložba o poštanskoj istoriji Boke Kotorske

Izložba najtrofejnijeg crnogorskog filateliste, dobitnika 12 svjetskih zlatnih medalja Toma Katurića, „Poštanska istorija Boke Kotorske u XIX vijeku“, svečano otvorena u petak u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu.

Izložena kolekcija iz kuće Katurića predstavlja poštansku istoriju Boke iz perioda 1809 – 1875  koja je donjela 12 svjetskih zlata, zatim Pisma bokeljskih pomoraca, 1813 – 1880 koja je ove godine u Tampereu nagrađena zlatom, Okupacija Boke i Crne Gore 1941 – 1944 i Pisma austrougarskih mornara sa ratnih brodova.

„Ove četiri kolekcije pokazuju istoriju, pismenost, kulturu bokeškog naroda i ja sam ponosan da ovo mogu pronjeti kroz svijet. Koristim priliku da večeras čestitam prof. Lazu Seferoviću koji je za monografiju “Tomo Katurić – zlatni filatelista koji je osvojio svijet”, dobio priznanja, srebrne medalje u Indoneziji i Tampereu“ – kazao je Tomo Katurić.

„Ono što me privuklo da napišem ovu monografiju je saznanje, da je Tomo nakon izložbi u Vašingtonu i Londonu 2007. godine postao član Društva filatelista Londona čiji je pokrovitelj kraljica Elizabeta II koje je osnovano 1886. Tomo na ovaj način porenosi vrijednosti Boke širom svijeta, kroz filateliju koja je najveći ambasador svake zemlje. Boka Kotorska je bila i ostala velika kulturološka i umjetnička inspiracija stvaraocima. Misija kapetana Katurića koja se nastavlja novom izložbom u Braziliji u oktobru pokazat će još jednom da Boka ima tragove i trajanja mnogo duže od jednog vijeka“ – kazao je prof. Lazo Seferović.

Izložbu će imati priliku vidjeti učesnici prestižnog MYBA Pop-Up Superyacht Show in Porto Montenegro koji se održava od 8 – 10 September 2017.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije