Porto Montenegro donirao optičku opremu rezervatu Solila

Solila
Solila

Kompanija Adriatic Marinas donirala je ornitološkom rezervatu Solila optičku infrastrukturu, kao, prvenstveno, zaštićenom parku prirode, uz pomoć kojih će svi zainteresovani posjetioci od ove sezone moći da uživaju u posmatranju ptica.

Donacija podrazumijeva optičku opremu: durbin, stalak i dvogled, u vrijednosti od 1.500 eura, sa kojom se može i turistički valorizovati ovaj tivatski prirodni rezervat sa biljnim i životinjskim vrstama, prevashodno ornito-faune.

Sa novom infrastrukturom, turisti će biti u mogućnosti da posmatraju ptice na Solilima – sa Preduzećem za upravljanje Morskim dobrom, Turističkom organizacijom Tivat i Opštinom Tivat zajednički radimo na projektu Solila, koji podrazumijeva kreiranje ove lokacije kao ornitološkog centra i turističke destinacije, istakla je Marija Stanišić iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore.

Solila
Solila

Klijentela marine za superjahte i nautičkog naselja Porto Montenegro žele da osim sadržaja našeg turističkog proizvoda istražuju i Boku Kotorsku – ornitološki rezervat Solila sa svojim istorijsko-kulturnim nasljeđem, zasigurno, ima kapacitete da bude zanimljiva lokacija za njihov boravak u prirodi, istakala je PR koordinatorka Porto Montenegra Kristina Škanata.

Solila
Solila

Na Solilima je do sada registrovano 111 vrsta. No, spisak nije ni približno konačan, jer se svake godine na njima registruje po nekoliko novih za to stanište. Obzirom da je u Evropi do sada registrovano 526 ptičjih vrsta, broj prisutnih ptica na ovoj laguni čini više od 20% ukupnog broja vrsta evropske ornitofaune, što nije zanemarljivo. Posebno se ističe značaj najmanje 11 vrsta iz Aneksa i Ptičje direktive EU, te nekoliko globalno ugroženih ptičjih vrsta kakav je na primjer fendak, Phalacrocorax pygmeus.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.