13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Porto Montenegro dobio 1,6 miliona eura vrijedan prostor u medijima

Porto Montenegro
Porto Montenegro

Tokom prošle godine marina za superjahte i nautičko-turistički kompleks Porto Montenegro u Tivtu zadobila je veliku pažnju stranih medija koji su o njoj objavili ukupno 119 članaka, priloga i tekstova, a ukupna vrijednost tako dobijenog medijskog prostora je 1.672.514 eura – pokazuju podaci kojima raspolaže menadžment Porto Montenegra.

Crngorski turistički poslenici inače, slažu se u cjeni da je promovišući sebe, Porto Montenegro izuzetno doprinio i indirektnoj promociji Tivta, Boke i Crne Gore kao prestižne i atraktivne turističke destinacije, a marketing i PR te kompanije dospio je i do „niša“ na tržištu kojima „klasična“ crnogorska turistička ponuda do sada nije mogla ni da se približi, posebno kada je visokoplatežna i ultrabogata javnost u pitanju.

Analiza novinarskog pokrivanja Porto Montenegra u stranim medijima u 2016. , pokazuje da je najveći broj članaka o lukuznoj tivatskoj marini i nautičkom naselju objavljen u medijima u Velikoj Britaniji i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima – po 25. Vrijednost medijskog prostora ustupljenog najluksuznijem segmentu crnogorske turističke ponude iznosi 497.806 eura na britanskom, odnosno 362.930 eura na tržištu UAE.

 U stranim online medijima na svim tržištima objavljeno je 16 priča o Porto Montenegru ukupne procijenjenevrijednosti veće od 116 hiljada eura, dok su mediji u Rusiji tivatskom nautičkom centru posvetili 15 tekstova, marketinški vrijednih 147.450 eura. Zanimljivo je da su o Porto Montenegru priče lani objavljivali i mediji u Singapuru (94.500 eura marketinške vrijednosti), Njemačkoj (90.700 eura), SAD (64.350 eura), Kini (56.600 eura), Irskoj (31.700 eura)….Kao tri ključna tržišta koja pokazuju najviše interesovanja za ponudu Porto Montenegra i Crne gore uopšte, izdvojili su se velika Britanija, UAE i Rusija sa preko 55 odsto od svih prošlogodišnjih objava stranih medija. Oko 84 odsti svih objava inače, odnosi se na članke objavljene u štampanim medijima među kojima su neki od najprestižnijih i među bogatom klijenetleom najpopularnijih magazina i specijalizovanih časpisa.

Porot Montenegro - foto Porto Montenegro
Porot Montenegro – foto Porto Montenegro

Analizom sadržaja objavljenih članaka proizilazi da su strani novinari, pišući o Porto Montenegru, najviše interesovanja pokazivali za marinu i rezidencijalne sadržaje tog kompleksa, odnosno samu Crnu Goru kao destinaciju sa 70,59 odsto objavljenog prostora. Zanimljiv je i podatak da je Porto Montenegro ukupno lani na dovođenje i ugošćavanje stranih novinara potrošio 60.756 eura, što zbnači da je sa tim ulaganjem postignut čak 2,65 puta veći komercijalni i PR efekat kroz vrijednost medijskog prostora koje su zauzeli članci o Porto Montenegru i Crnoj Gori, napisani od tih novinara.           .

Izvor:S. L.

Najčitanije