13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Samo u Porto Monenegru mogu se vezati najveće jedrilice na svijetu

Porto Montenegro - AQUIJO na vezu
Porto Montenegro – AQUIJO na vezu

Luksuzni nautički centar Porto Montenegro u Tivtu raspolaže sa najdubljim vezovim za jahte na svijetu, što tu marinu čini najpogodnijom za privez najvećih svjetskih jedrilica.

Temom koja od najsprestižnijih marina na svijetu ima vez sa najvećim gazom, bavio se britanski magazin „Superyacht Report“ u svom junskom izdanju. Problem dovoljne dubine na vezu uz gat marine, posebno je značajan za vlasnike jahti na jedra koje zbog konstruktivnih zahtjeva i stabilnosti broda, moraju imati veliki gaz jer im se kobilica kojom drže u „kontrateži“ veliku snast i jedra, kod najvećih među tim brodovima nalazi i do 12 metara pod vodom. Tako velike jedrilice koje imaju fiksnu, a ne pomičnu kobilici koja se komplikovanim hidrauličnim sistemom, „uvlači“ u trup broda, moguće je vezati u izuzetno malom broju marina nasvijetu, a Porto Montenegro je prema izvještaju „Superyacht Reporta“, na samom vrhu takvih nautičkih kapaciteta.

Od 19 analiziranih marina i popularnih destinacija za jahte u Mediteranu, istočnoj obali SAD, te Karibima kao najpopularnijim kruzing-destinacijama, Porto Montenegro ima vez sa ubjedljivo najvećim gazom na kome se može vezati brod čija je kobilica na čak 12,2 metra ispod površine mora. Najbliži Porto Montenegro je marna u Bostomu u američkoj savzenoj državi Masačusets koja nudi vez za brodove sa maksimalnim gazom od 10 metara, dok svi ostali analizirani nautičko-turistički lokaliteti, posebno oni na Mediteranu, imaju ograničenje za prijem brodova sa maksimalnim gazom od 4 do 7 metara.

AQUIJO jedrilica
AQUIJO jedrilica

„Na ključnim i najvažnijim tačkama jahtinga u zapadnom Mediteranu najmanji gaz imaju vezovi u Sent Tropeu sa 4 metra, dok u Antuibu veće jahte ne mogu koristiti vezove u unutrašnjem dijelu marine, već se moraju smjestiti u vanjskom dijelu koji pripada IYCA asocijaciji, a gdje je maksimalna dubina veza 7 metara. Slično važi i za ostale glavne destinacije na tom području – italijanski Portofino može primiti jahtu dužine 55 metara, ali gaza ne većeg od 4,5 metara. Na Sardiniji, Porto Ćervo je najplići od svih marina na Kosta Smeraldi sa dubinom od tek 5 metara, dok dubina na vezu nije nikakvo ograničenje ni problem za novorazvijene marine poput Porto Montenegra u Crnoj Gori gdje se nudi i vez za brod sa gazom od čak 12,2 metara.“- piše „Superyacht Report“ dodajući da Porto Montenegro istovremeno nudi i najveći vez za jahte na svijetu, koji može primiti brodove dužine do čak 250 metara kakvi u svijetu jahtinga još nisu ni konstruisani ni izgrađeni.

Porto Montenegro - AQUIJO na vezu
Porto Montenegro – AQUIJO na vezu

Svoje posebne karakteristike koje baštini zbog nastanka na originalnoj obalnoj infrastrukturi nekadašnje vojne baze Arsenal koja je primala velike ratne brodove i podmornice, Porto Montenegro je dokazao juče popodne kada je u tivatsku marinu uplovila i na mulu 3 se vezala impresivna 87 metara duga superjahta-jedrilica „Aquijo“. Ovaj atraktivni dvojarbolni jedrenjak koji vije zastavu Kajmanskih ostrva, ima gaz od čak 11,3 metra.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije