15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Portal o zdravlju namijenjen je svim građanima

Zdravlje co me
Zdravlje co me

Portal o zdravlju www.zdravlje.co.me počeo je sa radom u okviru programa HealthUP koji sprovode CAZAS, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica i udruženje Roditelji.

Cilj portala je da informiše, podrži i pomogne svim građanima u oblastima ostvarivanja adekvatne zdravstvene zaštite i poštovanja prava pacijenata.

Uspostavljanjem informativnog portala o zdravlju kao svojevrsnog interaktivnog onlajn foruma, želimo da jačamo svijest i informisanost opšte i stručne javnosti o pravima građana kao pacijenata u zdravstvenom sistemu.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori je omogućila podršku sprovođenju programa „HealthUP“ koji ima za cilj jačanje partnerskog dijaloga i saradnje između vladinog i nevladinog sektora u oblasti zdravstva.

Cilj programa, koji će naredne dvije godine sprovoditi CAZAS, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica i udruženje Roditelji, je da se dodatno osnaže i ojačaju organizacije civilnog društva kako bi sistem zdravstvene zaštite bio efikasniji i više okrenut potrebama pacijenata.

Zdravlje co me
Zdravlje co me

Efikasan i odgovoran sistem zdravstvene zaštite jedan je od ključeva društveno-ekonomskog razvoja Crne Gore na putu ka članstvu u EU. Zato će ovaj projekat doprinijeti promociji vrijednosti i standarda EU na način što će uticati na usklađivanje javnih politika u sektoru zdravstva sa onima koje su važeće u EU.

Izrada portala samo je jedna od aktivnosti koje će ove tri organizacije sprovoditi u narednom periodu.

Sve aktivnosti fokusirane su na jačanje saradnje između vladinog i nevladinog sektora i uspostavljanje strateškog partnerstva između OCD i Vlade u cilju poboljšanja sistema zdravstvene zaštite u korist svih građana. Ključne aktivnosti projekta su:

  • Formiranje Koalicije NVO koje su aktivne na ovom polju kako bi se povećao nivo njihove uključenosti u planiranje i sprovođenje relevantnih politika, izrada studija, analiza i drugih javnih praktičnih politika i publikacija u ovoj oblasti, organizovanje raznih događaja i seminara za predstavnike OCD i Vlade kako bi se ojačali njihovi kapaciteti, komunikacija i saradnja;
  • Praćenje primjene zakona i politika iz ove oblasti, sprovođenje zajedničkih aktivnosti u oblasti javnog zastupanja;
  • Uspostavljanje informativnog e-portala o zdravlju kao svojevrsnog interaktivnog onlajn foruma, jačanje svijesti i informisanosti opšte i stručne javnosti o pravima građana kao pacijenata u zdravstvenom sistemu.

 

Najčitanije