Portal o zaštićenim priobalnim područjima

Katič - Petrovac
Katič – Petrovac

Nevladina organizacija Mediteranski centar za ekološki monitoring (MedCEM) kreiraće web-portal na kojem će pohraniti podatke o morskim i priobalnim zaštićenim područjima u Crnoj Gori.

Dušan Varda, predstavnik te NVO, kaže da će portal zvanično biti otvoren 1. maja naredne godine.

“U međuvremenu očekujemo da Institut za biologiju mora, Agencija za zaštitu životne sredine, Biološki fakultet, ostale institucije, pojedinci i nevladine organizacije, daju svoj doprinos kreiranju portala tako što će ustupiti podatke, radove, informisati nas o projektima koje trenutno rade”, kaže Varda.

Dušan Varda - Vesna Mačić
Dušan Varda – Vesna Mačić

U Crnoj Gori nema zaštićenih područja u moru. Potencijalni kandidati za stavljanje pod zaštitu su Katič, Platamuni, Ratac i Stari Ulcinj.

“Tužno je da je Crna Gora, uz Bosnu I Hercegovinu, jedina država na Mediteranu koja još nije proglasila nijedno zaštićeno područje u moru (ZPM). Lokacije planirane za ZPM kod nas su okolina ostrva Katič kod Petrovca i akvatorijum na potezu Platamuni-uvala Žukovica, ali se to još nije ostvarilo.”- kazala je dr. Vesna Mačić iz Instituta za biologiju mora Kotor.

Mediteranski centar za ekološki monitoring osnovan je 2005. godine, a sjedište ove NVO je u Sutomoru.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.