9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

H.Novi – porodica Šijak poklonila gradu 40 sadnica palme

Palme
Palme

Porodica Šijak iz Igala, poklonila je gradu preko 40 sadnica mediteranske lepezaste i datula palme, poznatije kao feniks. To je bila želja Vesne, ali i njenog preminulog supruga Rista.

Porodica Šijak je 1975. godine došla u Herceg Novi iz Švajcarske. Biljke koje se nalaze na njihovom privatnom zemljištu, ali i one na opštinskom u blizini porodične kuće, datiraju još od vremena njihovog dolaska. Tokom 40 godina života i rada u našem gradu, uložili su mnogo truda i znanja kako bi baštu, ali i okolinu kuće, krasio veliki broj sadnica raznih biljnih vrsta.

Šijakovi su po struci fitopatolozi, i uvijek su bili na raspolaganju da sugrađanima, ali i nadležnima, upute stručni savjet kako uzgajati i zaštiti biljke, a sve sa ciljem povećanja biljnog fonda i zelenila u našem okruženju.

Risto je, kako njegova supruga priča, dugo godina radio u švajcarskom Institutu za istraživanje preparata za zaštitu biljaka, i sve svoje znanje uvijek je i rado znao da podijeli sa bilo kim kome je bila potrebna pomoć.

Šijak
Šijak

Život i posao odveli su sinove i kćerku do Šangaja, odnosno Njemačke, pa će Vesna, kako je kazala, ubrzo preseliti za Njemačku kod kćerke. Sadnice se uvijek mogu prodati i to ljudi od struke znaju, ali je, kako je Vesna potvrdila, suprugova želja bila da se palme poklone gradu.

U Sekretarijatu za komunalne djelatnosti i ekologiju su, u konsultaciji sa Vesnom, već odredili lokacije na kojima će biti presađene poklonjene palme: kod Dječijeg doma „Mladost“ u Bijeloj, na petlji u Igalu, kod vrtića u Bijeloj, Igalu i na Toploj. Takođe, brigu o kaktusima sukulentima koji se nalaze na opštinskom zemljištu tik ispod kuće Šijakovih će voditi nadležna preduzeća.

Opština Herceg Novi izražava veliku zahvalnost porodici Šijak na poklonu, kao i na ljubavi prema gradu i dugogodišnjem trudu da njegove ulice bude ugodnije i ljepše mjesto za život.

 

Najčitanije