8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Popović Moškov: Favorizovanje podobnih i brojne zloupotrebe

Sa pressa Kotor
Sa pressa Kotor

Prvi presjek kontrole rada lokalne samouprave Kotor, period januar – jun 2016, ukazuje na niz sistemskih problema koji stvaraju pogodno tlo za zloupotrebe raznih vrsta, a sistem upravljanja, tako je postavljen da se kroz njega favorizuju podobni, kazala je danas na press konferenciji, Ljiljana Popović Moškov, predstavnica opozicije sa posebnim ovlašćenjima u Opštini Kotor, po pitanju prihoda, ostvarivanja budžeta i raspodjele finasijskih sredstava, do kojih je došla tokom jednomjesečne kontrole sa svojim timom.

Press konferencija je održana u galeriji „Ticijan“ u Starom gradu – Kotor u neobičnom prostoru, ne zato što smo htjeli da budemo važni, već smo jednostavno na to bili primorani, naglasila je Popović Moškov.

„Vjerovali ili ne, u ovom gradu koji baštini i njeguje ljudske slobode i građanske vrijednosti, nismo mogli da pronađemo prostor na kojem ćemo održati press konferenciju. Nismo mogli da dobijemo skupštinsku salu, a odbijeni smo da to uradimo u prostorijama lokalne samouprave. Ovdje su ljudi koji su se prihvatili obaveze da urade kontolu kako bi građani saznali na koji način radi naša lokalna uprava, ali i naša javna preduzeća i da prenesemo informacije građanima do kojih oni ne mogu da dođu“ kazala jeLliljana Popović Moškov.

Sa pressa Kotor
Sa pressa Kotor

“Kriterijumi po kojima se troše pojedine budžetske kategorije ne postoje, a ne postoji ni personalna odgovornost za gomilanje dijela dugovanja po osnovu zakupa, komunalnih naknada, komunalnih taksi i poreza. Stopirali smo isplatu iz budžeta za socijalna davanja. Ne zato što mislimo da socijalnu pomoć ne treba dati, već iz razloga što nije ni primjereno ni profesionalno da raspodjeljujete bilo koja budžetska sredstva, a da nemate jasna pravila i kriterijume po kojima ćete to uraditi. Budžet nije nečije privatno vlasništvo, to je novac građana Kotora i treba da se troši, odnosno da se raspodijeli kada je socijala u pitanju, onima koji su najviše socijalno ugroženi. Dali smo nalog odgovornima u opštini da se uradi Pravilnik koji jasno i nedvosmisleno definiše kriterijume za raspodjelu socijalnih pomoći, nakon čega sredstva mogu biti podijeljena”, kazala je Popović Moškov.

Iz istih razloga, stopirana je isplata iz budžetskih sredstava namjenjenih medijima.

“Pojedinci u Opštini donijeli su odluku da se od ukupno 20.000 eura za ove namjene, čak 75% ili 15.000 eura odobri samo jednom privatnom radio emiteru, Radio Skali. Svi ostali zahtjevi su odbijeni, s obrazloženjem da ne zadovoljavaju uslove. Tražili smo da nam se dostave ti uslovi koje su podnosioci trebali zadovoljiti ili ispuniti, ali ih nijesmo dobili. Nijesmo ih dobili, jer ne postoje i ovo možemo slobodno okarkterisati kao klasičnu zloupotrebu budžetskih sredstava u privatne ili političke svrhe.

Ovim putem demantujemo napise ovog privatnog radija, u kojima nas proziva da protivno zakonu osporavamo budžet koji su usvojili odbornici u kotorskom parlamentu. Mi ne osporavamo iznos planirane stavke od 20.000 koja je sastavni dio budžeta za 2016. godinu. Kako se odbornici ne bave raspodjelom, već odgovorni u Opštini, to smo osporili njihovu odluku, po kojoj su bez definisanih kriterijuma i uslova, 75% budžeta u izbornoj godini opredjelili samo jednom privatnom radio emiteru iz Kotora. Predložili smo poništenje ovakve odluke, definisanje kriterijuma i uslova za raspodjelu i vraćanje cjelokupnog postupka na početak. Kako je ovom privatnom radiju već isplaćeno 6.250 eura, to će se smatrati njegovim učešćem odnosno već raspodjeljenim sredstvima u ponovljenom postupku” – kazala je Ljiljana Popović Moškov.

Zaista neznam ko je taj dežurni policajac u ovom Gradu koji straši

Na pitanje novinara za obrazloženje, zašto nije mogla da se pressica održi u skupštinskoj sali – Popović -Moškov je kazala

„Nismo dobili pisano obrazloženje. Bilo je samo usmeno, Ljiljo nemoj molim te biće prozivke.

Ja zaista neznam ko je taj dežurni policajac u ovom Gradu koji straši kako ljude koji rade u lokalnoj samoupravi, tako i odbornike, predsjednika Skupštine opštine Kotor…

Nepostupanjem ili selektivnim sprovođenjem finansijske discipline, opštinski budžet godišnje gubi više desetina hiljada eura, kako na ime zakupa terasa, tako i na ime komunalnih taksi i naknada.

Sa pressa Kotor
Sa pressa Kotor

Od nadležnih u Opštini Kotor zatraženo je da se preispita personalna odgovornost za nepostupanje po sopstveno izdatim rješenjima i uklanjanje terasa ugostiteljskih objekata grupe privilegovanih zakupaca, koji su svo vrijeme nesmetano radili, iako neki od njih nijesu imali potpisane ugovore čak više od dvije i po godine.

“Za prvih dvadest dana kontrole u budžet se od zakupa terasa slilo blizu 50.000 eura, koliko i u prvih šest mjeseci 2016. godine. Pored personalne odgovornosti, tražili smo i kompletnu izmjenu dosadašnje procedure načina ugovaranja zakupa terasa, jer postojeći način daje prostor za razne manipulacije i zloupotrebe, a na štetu opštinskog budžeta. Kontrola je pokazala da se loše upravlja i kada je u pitanju priliv novca od zakupa poslovnih prostora. Dok veliki broj zakupaca redovno i na vrijeme izmiruje svoje obaveze, imamo one čiji dugovi rastu i na koje se primjenjuju mehanizmi naplate onda kada su šanse za naplatom minimalne. Ukupan dug iznosi 550.000 eura od kojih će najveći dio ostati nenaplaćen, jer dužnici više ne postoje odnosno firme su u međuvremenu ugašene”, istakla je Popović Moškov.

Ona je kazala da Opština nažalost nema evidenciju dužnika po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica, kao i prireza, te da trenutni dug po osnovu poreza na imovinu, ne računajući obaveze za 2016. godinu, iznosi 5,5 miliona eura od čega pravni subjekti dva miliona, a gradjani 3,5 miliona eura. “Pored navedenih 3,5 miliona eura, gradjani duguju i 1,0 milion eura po osnovu turističke takse”, naglasila je Popović Moškov.

Kordinatorka Popović Moškov je pohvalila ljude koji rade u lokalnoj samoupravi koji su ustupili svu traženu dokumentaciju.

„Smatram da je veliki broj zaposlenih koji rade u lokalnoj samoupravi jedva dočekalo da neko dođe sa strane i iznese podatke koje oni ili nisu mogli ili nisu smjeli da javno kažu”, kazala je Popović Moškov.

O pritiscima i pokušajima diskreditacije nje lično i opštinskog odbora URA Kotor, Popović Moškov je kazala da ne želi reagovati, da sve što radi je u interesu transparentnosti i ukazivanja na sistemske probleme koji stvaraju pogodno tlo za brojne zloupotrebe, čiji smo svjedoci…

Najčitanije